Rusia consideră „amuzantă” investigația despre otrăvirea lui Navalnîi

Data publicării:
Aleksei Navalnîi la un miting anticorupție în iulie 2019
Aleksei Navalnîi la un miting anticorupție în iulie 2019 Foto: Profimedia

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că rapoartele cu privire la otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi sunt „amuzante de citit”, scrie CNN.

Lavrov s-a referit la o investigația jurnalistică care arată că Navalnîi a fost urmărit şi monitorizat îndeaproape de agenţi FSB specializaţi în neurotoxine şi substanţe paralizante, înaintea tentativei de asasinat la adresa sa.

„Suntem deja obișnuiți cu faptul că Statele Unite și alte țări occidentale anunță pur și simplu în mass-media încă un set de acuzații împotriva Rusiei, fie că este vorba de hackeri, sau de dezvăluiri senzaționale cu privire la dubla sau chiar tripla otrăvire a lui Navalnîi”, a declarat Lavrov, în timpul unei conferințe de presă în urma unei vizite în Croația.

„Toate aceste știri sunt amuzante de citit, dar spun doar un singur lucru - sau mai bine zis modul în care sunt prezentate aceste știri spune doar un singur lucru - că partenerii noștri occidentali nu au standarde etice și nu au abilități în activitatea diplomatică normală și nu au dorința de a respecta normele juridice internaționale atunci când vine vorba de constatarea faptelor”, a adăugat Lavrov.

Citește și Echipa FSB care l-a urmărit pe Navalnîi: între 6-10 agenţi, inclusiv doctori, toxicologi ori paramedici

Ancheta comună CNN-Bellingcat (un site de jurnalism specializat în investigaţii) dezvăluie că un agent FSB, Oleg Taiakin, a urmărit-o pe Maria Pevcic, una dintre membrele anturajului lui Navalnîi, la aerorportul din Novosibirsk, în timp ce aceasta se îmbarca pe o cursă spre Moscova, în ziua de 13 august, cu o săptămână înainte de otrăvirea lui Navalnîi.

Oleg Taiakin nu este însă un agent oarecare, ci el face parte dintr-o echipă restrânsă a acestui serviciu secret, specializată în toxine şi otrăvuri paralizante.

O reacție pe acest subiect este așteptată și din partea președintelui rus, Vladimir Putin, care susține, joi, conferința de presă anuală de la Kremlin.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri