Rusia dă în urmărire judecătorii de la CPI care au emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin

Data publicării:
Președintele Rusiei Vladimir Putin asistă la parada de 9 mai din Moscova, pe 9 mai 2023.
Rusia dă în urmărire judecătorii de la CPI care au emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Comitetul rus pentru Investigații va da în urmărire judecătorii de la Curtea Penală Internațională (CPI) care au emis în luna martie un mandat de arestare pe numele dictatorului rus Vladimir Putin, a anunțat șeful principalei instituții de anchete penale a Rusiei, Aleksandr Bastrîkin, scrie CNN.

"Comitetul pentru Investigații va deschide foarte rapid un dosar penal împotriva președintelui și a trei judecători care au influențat în mod activ adoptarea acestei decizii. În curând vor fi puși pe lista persoanelor urmărite", a spus Bastrîkin într-o conferință de presă la Sankt Petresburg.

CPI a emis mandatul pentru arestarea lui Putin pe 17 martie pentru suspiciuni de deportare ilegală a copiilor ucraineni și transferul ilegal de oameni de pe teritoriul Ucrainei spre cel al Rusiei.

Curtea a considerat că "există temeiuri rezonabile să credem că domnul Putin poartă responsabilitatea penală individuală" pentru aceste crime, cât și pentru faptul că "nu și-a exercitat în mod corespunzător controlul asupra subordonaților civili și militari care au comis aceste fapte".

CPI a emis un mandat de arestare și pe numele Mariei Alekseievna Lvova-Belova, responsabila din Rusia pentru Drepturile Copiilor.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri