Rusia dă vina pe SUA după ce Coreea de Nord a stabilit că poate da lovituri nucleare „preventive”. Rușii spun că „monitorizează atent”

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong Un și Vladimir Putin își dau mânala Kremlin, în 2019.
Kim Jong Un și Vladimir Putin la Kremlin, în 2019. Foto: Profimedia Images

Ministerul de externe din Rusia a anunțat, vineri, că „monitorizează atent orice activitate militară” în peninsula coreeană, la puțin timp după ce Coreea de Nord a anunțat că își rezervă dreptul de a lansa lovituri nucleare preventive, relatează Reuters. Rusia a acuzat din  nou Statele Unite că au „destabilizat” peninsula coreeană.

Rușii au dat vina, ca deobicei, pe Statele Unite și pe Occident pentru decizia nord-coreenilor și au spus că „recentele mișcări ale SUA i-au făcut dificil de convins pe nord-coreeni că securitatea țării lor poate fi asigurată pe căi politice mai degrabă decât militare”.

Coreea de Nord a adoptat o lege care stabilește dreptul de a folosi lovituri nucleare preventive pentru a se proteja, o mișcare despre care Kim Jong-un a spus că face statutul nuclear al țării „ireversibil” și blochează orice discuții despre denuclearizare, a anunțat, vineri, presa de stat de la Phenian.

Legea din 2013 stipula că Coreea de Nord poate folosi arme nucleare pentru a respinge invazia sau atacul unui stat nuclear inamic și pentru a executa lovituri de ripostă. Noua lege merge mai departe și permite lovituri nucleare preventive dacă este detectat un atac iminent cu arme de distrugere în masă sau împotriva „țintelor strategice” ale țării, inclusiv împotriva conducerii statului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri