Rusia e acuzată că a răpit 2.000 de copii din Ucraina în ultima lună. Adolescenții ucraineni din teritoriile ocupate, înrolați cu forța

Data actualizării: Data publicării:
Copii fac cu mâna dintr-un tren cu refugiați ucraineni care părăsesc regiunea Donbas
Copii fac cu mâna dintr-un tren cu refugiați ucraineni care părăsesc regiunea Donbas. Foto: Profimedia Images

Rusia a răpit 2.000 de copii pe care i-a deportat din Ucraina în Rusia de la 1 ianuarie și până în prezent, a declarat vineri ambasadorul SUA la OSCE, Michael Carpenter, citat de Kyiv Independent.

Forțele militare ruse au strămutat în mod ilegal mii de civili ucraineni pe care i-au trimis în Rusia, ceea ce constituie o încălcare a Convenției de la Geneva, a spus Carpenter.

Din 22 decembrie 2022 și până în prezent, conform autorităților ucrainene, peste 13.000 de copii au fost mutați cu forța din Ucraina în Rusia.

Conform Centrului de Reziliență al armatei ucrainene, armata rusă întocmește în prezent liste cu cei care pot fi mobilizați în armată și care vor împlini vârsta de încorporare în 2023.

De asemenea, copiii născuți în perioada 2005-2006 aflați în teritoriile din Lugansk și Donețk aflate sub controlul Moscovei, trebuie deja să se înregistreze în vederea efectuării serviciului militar obligatoriu.

„Această planificare care are ca scop transformarea copiilor ucraineni în carne de tun pentru războiul Rusiei este pur și simplu răul în stare pură”, a spus oficialul american. „În plus, faptul că Rusia înrolează cetățeni ucraineni din zone ocupate reprezintă în același timp și o încălcare a legilor războiului”.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri