Rusia este „o bestie din adâncurile mării”, susține purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA

Data publicării:
unnamed

Operațiunile de spionaj ale Rusiei la nivel mondial seamănă cu o „bestie cu tentacule din adâncuri”. Comparația îi aparține purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.

nauert
Heather Nauert

„Rusia are brațe lungi. Rusia are o mulțime de tentacule (...) Este o bestie din adâncurile mării”, a declarat purtătoarea de cuvânt în cadrul unei conferințe de presă.

Comentariul lui Heather Nauert vine în contextul războiului diplomatic dintre Marea Britanie și Rusia și al expulzărilor de diplomați din comunitatea euro-atlantică, pe fondul atacului neurotoxic, de pe 4 martie, asupra fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia.

SUA şi 16 ţări ale Uniunii Europene, cărora li s-au alăturat şi alte state, precum Ucraina, Canada, Norvegia sau Australia, au anunţat, începând de luni, 121 expulzări ale diplomaţilor ruşi (despre care susțin că sunt agenți de informații sub acoperire), un gest fără precedent chiar şi în perioada Războiului Rece.

Strategia Rusiei faţă de Occident se rezumă la acte pe care ea le consideră „neglijabile” cu scopul de a diviza şi a slăbi democraţiile din lume, a apreciat marţi ministrul apărării american Jim Mattis, catalogând drept 'periculos' acest comportament al Moscovei, informează France Presse, citată de Agerpres.

„Ei (ruşii) au îndepărtat însemnele de pe uniformele soldaţilor lor şi au intrat în Crimeea”, a evocat fostul general de marină, întrebat de jurnaliştii acreditaţi la Pentagon despre natura acţiunilor Rusiei, amintind în cazul dat de ocuparea peninsulei ucrainene în martie 2014 de către „omuleţii verzi” ai Moscovei. „Ei spun că nu au nimic de a face cu separatiştii din estul Ucrainei”, a spus în continuare ministrul american, remarcând: „Nu ştiu cum pot spune asta şi să-şi păstreze seriozitatea”.

„Este foarte clar că ei s-au amestecat în alegerile altora”, a subliniat şeful Pentagonului. „Ei fac lucruri pe care le consideră neglijabile. Ei încearcă să spargă unitatea Alianţei Nord-Atlantice”, consideră Jim Mattis.

NATO a anunţat marţi că a decis retragerea acreditărilor pentru şapte membri ai misiunii ruse de pe lângă Alianţă şi a respins trei cereri pentru acreditări suplimentare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri