„Rusia este pregătită să folosească teroriști”. Cum s-au implicat serviciile secrete ruse în operațiunea scrisorilor-capcană din Spania

Data publicării:
ambasada americii din spania
O scrisoare-capcană a fost trimisă și la Ambasada SUA din Madrid. Foto: Profimedia Images

Oficialii americani și europeni cred că ofițerii de informații ruși au coordonat un grup de extremă dreapta, cu sediul în Rusia, să trimită scrisori-capcană în Spania, printre ținte fiind prim-ministrul, ministrul apărării și ambasade străine. Oficialii americani spun că operațiunea ar putea fi un semnal că Rusia ar fi pregătită să desfășoare mai multe acțiuni teroriste în Europa dacă țările continuă să sprijine Ucraina, scrie New York Times.

Anchetatorii spanioli și străini au investigat cine a trimis șase scrisori-capcană la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie către locații în principal din Madrid, printre care reședința oficială a prim-ministrului Pedro Sánchez, care îi servește și ca birou, ambasadele americane și ucrainene și Ministerul Apărării. Nimeni nu a fost ucis în atacurile pe care oficialii americani le consideră teroriste.

Un angajat al Ambasadei Ucrainei a fost rănit când una dintre scrisori a explodat.

În ultimele săptămâni, anchetatorii s-au concentrat asupra Mișcării Imperiale Ruse, un grup radical care are membri în toată Europa și centre de antrenament în stil militar în Sankt Petersburg, au spus oficialii.

Ei au adăugat că grupul, desemnat organizație teroristă de către Departamentul de Stat al SUA, se crede că are legături cu agențiile de informații ruse. Membri importanți ai grupului ar fi fost în Spania și ar fi ținut legătura cu organizațiile spaniole de extremă dreapta.

Scopul aparent al acțiunii a fost acela de a semnala că Rusia ar putea desfășura atacuri teroriste în toată Europa, inclusiv în capitalele statelor membre ale NATO, care ajută la apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, au spus oficialii americani, care au vorbit despre anchetă sub protecția anonimatului din cauza sensibilităților subiectului.

Spania este membră a alianței și a oferit ajutor militar și umanitar Ucrainei, precum și sprijin diplomatic.

Una dintre scrisorile-bombă a fost trimisă către Instalaza, un producător de arme din Zaragoza, nord-estul Spaniei, care produce lansatoare de grenade pe care Spania le dă Ucrainei, iar alta a fost trimisă și la Baza Aeriană Torrejón de Ardoz din afara Madridului.

Calculul lui Putin cu privire la atacurile teroriste s-ar putea schimba dacă Rusia continuă să sufere eșecuri majore în Ucraina, spun oficialii americani. Putin a acordat agenției sale de informații militare o mare libertate de a dezvolta și de a desfășura operațiuni secrete în Europa, dar în ce măsură a fost Kremlinul implicat în operațiunea cu scrisorile-bombă nu este clar, spun ei.

„Aceasta pare o lovitură de avertizare”, a spus Nathan Sales, coordonatorul departamentului de luptă împotriva terorismului în administrația Trump, când Mișcarea Imperială Rusă a fost desemnată drept organizație teroristă. „Ar putea fi un semnal din partea Rusiei că este pregătită să folosească teroriști”.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri