Rusia inaugurează primul său gazoduct spre China. Este însoţit de un contract de peste 400 de miliarde de dolari

Data publicării:
gazoduct

Rusia va inaugura luni primul său gazoduct spre China, acesta fiind de altfel unul din cele trei mari gazoducte destinate să îi consolideze poziţia de cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, transmite AFP.

Beijingul a devenit un partener strategic pentru Moscova, care încearcă să îşi diversifice pieţele de export, în condiţiile în care în prezent exporturile ruseşti de gaze naturale merg în special în Europa.

Denumit 'Power of Siberia', gazoductul inaugurat luni are o lungime de peste 2.000 de kilometri şi va conecta zăcămintele de gaze naturale din Siberia orientală de frontiera ruso-chineză. La rândul său, China ar urma să finalizeze în 2022-2023 un gazoduct care va face legătura între frontiera cu Rusia şi metropola Shanghai.

Preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping vor participa la o videoconferinţă organizată cu prilejul inaugurării acestui gazoduct care concretizează dorinţa Rusiei de a se apropia de Asia pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi UE.

Noul gazoduct este însoţit de un uriaş contract de aprovizionare de gaze, semnat în luna mai 2014 de grupul rus Gazprom şi concernul chinez CNPC, şi a cărui valoare este estimată la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.

În paralel, China este un partener major al Rusiei în domeniul gazelor naturale lichefiate, via două uriaşe proiecte ale grupului privat rus Novatek în zona Arctică.

Gazoductul Power of Siberia este "unul din cele mai aşteptate proiecte energetice din Asia, cu implicaţii importante pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Chinei, pentru cererea de importuri de gaze naturale lichefiate în regiune şi pentru strategia energetică a Moscovei în Asia", apreciază analiştii de la S&P Global Platts într-un raport.

Costul gazoductului Power of Siberia este estimat de Gazprom la 55 miliarde dolari, capacitatea sa urmând să ajungă la 38 miliarde metri cubi pe an în jurul anului 2022-2023, adică 9,5% din cantitatea totală de gaze naturale consumată de China.

Până acum vânzările de gaze naturale spre Europa şi Turcia reprezentau cea mai mare parte a profiturilor realizate de Gazprom. Alături de Power of Siberia, gigantul rus urmează să inaugureze în următoarele săptămâni alte două mari gazoducte. Unul este Nord Stream 2, o conductă care va lega Rusia de Germania via Marea Baltică, ocolind Ucraina, iar cel de al doilea este TurkStream, care va face legătura dintre Rusia şi Turcia via Marea Neagră, ocolind de asemenea Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri