Rusia include compania Meta, care deţine Facebook şi Instagram, în registrul organizaţiilor extremiste

Data publicării:
Facebook Meta
Compania Meta este acuzată de Ministerul Justiției din Rusia că a premis mesajele care incită la violență împotriva rușilor. Foto: Profimedia Images

Ministerul rus al Justiţiei a inclus vineri Meta, compania-mamă a Facebook, Instagram şi WhatsApp, în registrul organizaţiilor extremiste, motivând că aceasta permite îndemnurile la violenţă împotriva ruşilor, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Compania Meta fusese deja declarată pe 21 martie organizaţie teroristă de un tribunal rus, iar pe 11 octombrie serviciul federal rus de monitorizare financiară a inclus-o în propria listă cu organizaţii care au legături cu terorismul şi extremismul. Acest lucru permite băncilor ruse să îngheţe fondurile companiei.

Cele două decizii nu privesc şi serviciul WhatsApp, întrucât acesta nu are funcţii de difuzare publică a informaţiei.

După ce Facebook şi Instagram au fost astfel declarate extremiste, aceste servicii au fost blocate în Rusia, dar Ministerul rus al Justiţiei nu le-a inclus până vineri în registrul organizaţiilor extremiste, în timp ce mulţi ruşi continuă să le acceseze prin VPN.

Înscrierea în acel registru a fost în final efectuată după ce compania Meta a ridicat temporar interdicţia de publicare a unor informaţii cu apeluri la violenţă împotriva cetăţenilor ruşi ca urmare a agresiunii militare ruse contra Ucrainei.

De la începutul acestui război, Facebook, YouTube, TikTok şi Twitter au primit în Rusia numeroase amenzi pentru încălcarea legislaţiei ruse privind conţinuturile interzise.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri