Rusia livrează 500 de milioane de dolari Belarusului pentru a-l ajuta pe Lukașenko să treacă peste sancțiunile UE

Data publicării:
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko pe un iaht
Lukașenko și Putin. Foto: Profimedia Images

Rusia a trimis în Belarus a doua tranșă a unui împrumut de un miliard de dolari, menit să ajute cea mai izolată țară din Europa să se pregătească de impactul economic puternic al noului set de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană, relatează The Moscow Times.

Ministerul de finanțe bielorus a anunțat, miercuri, că a primit cele 500 de milioane de dolari din partea Moscovei, a doua tranșă a unui „pachet de finanțare” de un miliard de dolari pe care Rusia l-a promis Belarusului pentru a mai diminua din efectele sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană după ce dictatorul bielorus a reprimat cu brutalitate protestele declanșate după alegerile prezidențiale din 2020.

Rusia a rămas singura susținătoare a regimului Lukașenko pe care îl finanțează și căruia i-a promis sprijin militar și politic. Analiștii economici și financiari susțin, totuși, că banii din Rusia nu vor fi suficienți pentru a ajuta la rezolvarea problemelor economice cu care se confruntă Belarusul, mai ales după luni întregi de proteste, după sancțiunile dure și după exodul investitorilor internaționali.

Săptămâna trecută, liderii europeni s-au pus de acord să interzică compania de stat bielorusă în spațiul aerian european și au îndemnat companiile europene să evite spațiul bielorus, după deturnarea de către Lukașenko a unei curse Atena-Vilnius la bordul căreia se afla un jurnalist disident.

O nouă rundă, și mai dură, de sancțiuni urmează să fie impusă Belarusului. De această dată vor fi țintite sectoarele cruciale pentru economia țării. În același timp, UE s-a angajat să ajute un Belarus democratic, în viitor, cu 3 miliarde de euro, dacă Lukașenko pleacă de la putere.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri