Rusia livrează în continuare gaze spre Europa, în ciuda controverselor privind plata în ruble

Data publicării:
Conductă de gaze naturale.
Conductă de gaze naturale. Foto: Profimedia Images

Gazul rusesc este livrat în continuare în Europa, în ciuda termenului stabilit de președintele rus Vladimir Putin pentru rezilierea contractelor dacă clienții occidentali nu încep să plătească în ruble. Este cea mai puternică amenințare a Moscovei după sancțiunile impuse în urma invadării Ucrainei, relatează Reuters.

Țările europene care importă cantități mari de gaze din Rusia nu cedează, însă. Germania susține că va continua să facă plățile în euro sau în dolari, iar Franța se declară pregătită pentru oprirea gazului rusesc.

Robert Habeck, ministrul economiei din guvernul german, spune că aliații cu care a discutat sunt de părere că contractele existente trebuie respectate. El a adăugat că Rusia nu a trimis încă o factură și că Germania este pregătită pentru orice scenariu.

„Am putea să avem o situație în care de mâine nu vom mai avea deloc gaz rusesc. Depinde de noi să ne pregătim pentru orice scenariu”, a ministrul francez, Bruno Le Maire, după discuții, la Berlin, cu omologul său german.

„În ce privește amenințarea, cererea apăsată sau propunerea – nici nu mai știm cum să o numim – de a face plăți în ruble, este crucială pentru noi respectarea contractelor existente. Este important pentru noi să nu dăm un semnal că putem fi șantajați de Putin”, a spus ministrul german, Habeck, conform Reuters.

Și cancelarul Scholz a spus că firmele germane vor continua să plătească gazul în euro, așa cum este stipulat în contracte.

Dar vineri nu exista niciun semn de întrerupere imediată a livrărilor. Fluxurile au rămas constante prin două dintre cele trei conducte principale care aduc gaz rusesc în Europa - Nord Stream 1 și via Ucraina.

Fluxurile prin cealaltă rută principală, conducta Yamal, mergeau în direcția opusă aducând gaze din Germania în Polonia, dar acest lucru se întâmplă ocazional și nu indică neapărat o nouă politică a Rusiei.

Gazprom a anunțat că va continua să aprovizioneze Europa prin Ucraina, în conformitate cu cererile consumatorilor.

O sursă a declarat pentru Reuters că unele contracte implică livrarea de gaz înainte de scadența plăților, sugerând că robinetele ar putea să nu fie închise imediat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri