Rusia, prima reacție după ce Chișinăul a acuzat Kremlinul că pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Maria Zaharova
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a a diplomației ruse. Foto: Profimedia Images.

Declarațiile Chișinăului despre „planul Rusiei de a destabiliza situația în Moldova” sunt nefondate, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova. Este prima reacție a Moscovei după ce atât Ucraina, cât și Republica Moldova au vorbit despre intenția Rusiei de a răsturna regimul de la Chișinău. 

Maria Zaharova a atras marți atenția asupra declarațiilor președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care a spus luni că Rusia intenționează să dea o lovitură de stat și să răstoarne regimul pro-occidental de la Chișinău.

„Aceste acuzații sunt complet nefondate și neîntemeiate. Pornesc de la trucul clasic pe care Statele Unite, celelalte țări occidentale și Ucraine îl folosesc adesea: întâi fac acuzații bazate pe așa-zise informații secrete care nu pot fi verificate, iar apoi le folosesc pentru a-și justifica propriile acțiuni ilegale”, a declarat Maria Zaharova marți, potrivit agenției TASS.   

Ea a mai spus că adevăratul scop al Kievului, care a lansat primul informații privind un plan rusesc de a destabiliza Republica Moldova, este de „a atrage Chișinăul într-o confruntare dură cu Rusia”.

Purtătoarea de cuvânt a afirmat, de asemenea, că autoritățile moldovenești au confirmat acest plan pentru ca, „folosind mitul amenințării rusești, să distragă atenția cetățenilor moldoveni de la problemele interne, cauzate în primul rând de eșecul socio-economic al administrației actuale, și să întărească lupta împotriva dizidenților și a opozanților politici”.

„Apropo, astfel de planuri sunt deja în curs de implementare și sunt folosite în narativul rusofobiei. Merită menționat că, până și în Moldova însăși, mulți privesc declarațiile Maiei Sandu cu confuzie și neîncredere”, a mai arătat Zaharova.

„Facem apel la autoritățile moldovenești să dea dovadă de autoritate, să nu cedeze la astfel de provocări venite din exterior și să-și ghideze acțiunile în funcție de interesele propriilor cetățeni, înțelegând ce avantaje importante poate aduce Moldovei o relație stabilă și prietenească cu Rusia.”

„Rusia nu reprezintă o amenințare pentru securitatea Republicii Moldova și susține dezvoltarea unei cooperări bilaterale egale și reciproc avantajoase”, a mai declarat Maria Zaharova.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni că Rusia plănuiește să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să atace instituții ale statului și să ia ostatici.

„Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. (...) Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat luni Maia Sandu.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri