Rusia primește o lovitură de la Uzbekistan, aliat al său: Tașkentul nu va recunoaște noile republici separatiste din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Abdulaziz Kamilov
Abdulaziz Kamilov, ministrul de externe al Uzbekistanului, a anunțat că țara sa nu va recunoaște noile republici care și-au declarat independența în Ucraina Foto: Profimedia Images

Uzbekistanul, republică din Asia Centrală având legături strânse cu Moscova, a anunțat joi că nu va recunoaște statele separatiste susținute de Moscova în Ucraina și a îndemnat la o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului dintre Rusia și Ucraina. Reuters scrie că aceasta este cea mai puternică declarație anti-război venită până acum din partea foștilor aliați sovietici ai Rusiei.

Ministrul de externe uzbec, Abdulaziz Kamilov, a declarat într-o intervenție în Parlament că, deși Tașkentul dorește să mențină relații bune atât cu Moscova, cât și cu Kievul, se opune războiului. „În primul rând, Uzbekistanul este serios îngrijorat de situația legată de Ucraina”, a spus el.

„În al doilea rând, noi suntem adepții găsirii unei soluții pașnice la această situație și rezolvării conflictului prin mijloace politice și diplomatice. Dar, pentru a face acest lucru, în primul rând ostilitățile și violențele trebuie să înceteze imediat”, a declarat șeful diplomației de la Tașkent.

Economia Uzbekistanului se bazează în mare măsură pe exporturile către Rusia, precum și pe banii trimiși acasă de uzbecii care lucrează în Rusia.

Uzbekistanul a rămas însă în afara Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară creată în jurul Moscovei, care la începutul acestui an a intervenit pentru a calma revoltele din Kazahstan.

Niciunul dintre ceilalți aliați ai Rusiei din Asia Centrală care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică nu a susținut invazia, deși au fost mai puțin direcți în a se exprima împotriva ei, notează Reuters.

Președintele kazah Kassîm-Jomart Tokayv a declarat săptămâna trecută că „toate țările trebuie să respecte cu strictețe normele și principiile Cartei Națiunilor Unite” și că „trebuie căutate noi căi diplomatice pentru a rezolva situația conflictuală pe cale pașnică”.

Atât Uzbekistanul, cât și Kazahstanul au declarat că vor oferi ajutor umanitar Ucrainei.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri