Rusia pune la naftalină gazoductele Nord Stream din Marea Baltică

Data publicării:
View taken from a Danish F-16 interceptor of the Nord Stream 2 gas leak just south of Dueodde, Denmark
Potrivit organizaţiilor de protecţiei a mediului, Nord Stream 1 şi 2 conţineau circa 350.000 de tone de gaz natural - metan înainte de scurgeri. Foto: Profimedia Images

Gazoductele Nord Stream din Marea Baltică urmează să fie sigilate și închise pentru că nu există niciun plan imediat pentru repararea sau reactivarea lor, scrie Reuters, citând mai multe surse familiare cu situația.

Gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, fiecare alcătuit din două conducte, au fost construite de Gazprom pentru a pompa anual 110 miliarde de metri cubi de gaze naturale către Germania pe sub Marea Baltică.

Trei dintre conducte au fost avariate de exploziile care au avut loc în jurul lor în septembrie anul trecut. Doar gazoductul Nord Stream 2 a rămas parțial intact.

Cu toate acestea, tensiunile dintre Moscova și Occident din cauza invaziei rusești în Ucraina au făcut Kremlinul să ordone Gazprom oprirea gazoductului Nord Stream 1. Totodată, guvernul german a suspendat procesul de autorizare a gazoductului Nord Stream 2 înainte de începerea războiului.

Gazprom a afirmat că din punct de vedere tehnic repararea conductelor avariate este posibilă, însă două surse familiare cu planurile Moscovei au afirmat pentru Reuters că Kremlinul nu vede vreo perspectivă a îmbunătățirii relațiilor cu Occidentul în viitorul apropiat. Prin urmare, Rusia nu consideră necesară repararea gazoductelor.

Europa și-a redus drastic dependența față de importurile energetice rusești în 2022, motiv pentru care exporturile Rusiei în țările care nu au făcut parte din Uniunea Sovietică au scăzut cu aproape 50%.

Una dintre sursele Reuters afirmă că Moscova vede proiectul Nord Stream ca unul „îngropat”. Alte două au declarat însă că, deși nu există planuri pentru repararea lor, ele vor fi sigilate și conservate pentru o posibilă reactivare în viitor.

O altă sursă a confirmat pentru Reuters că acționarii proiectelor iau în considerare conservarea. Acest lucru ar însemna cel mai probabil sigilarea conductelor și aplicarea unui strat anticoroziv asupra lor pentru a le proteja de apa de mare.

Potrivit uneia dintre surse, dacă prețul gazului natural lichefiat (LNG) importat de Europa din SUA devine mult mai scump, cancelariile din vestul continentului ar putea din nou să fie pregătite pentru reluarea importurilor din Rusia.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri