Rusia, reacție furioasă la rezoluția ONU prin care i se cere să plătească despăgubiri către Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
vasili nebenzia cu casca de traducere asculta in sedinta adunarii gerale onu si se stramba
Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, acuză Occidentul că vrea să prelungească războiul din Ucraina. Foto: Profimedia

Rusia a respins furioasă apelul internațional de a plăti despăgubiri pentru distrugerile provocate în Ucraina, în urma rezoluției adoptate luni de Adunarea Generală ONU, scrie BBC. Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a catalogat rezoluția „nulă legal și neavenită”, iar Kremlinul a acuzat Occidentul că încearcă să „legalizeze jaful”, referindu-se la activele Rusiei care au fost blocate în străinătate.

Rezoluția adoptată luni de Adunarea Generală ONU - în care se afirmă că Rusia trebuie să suporte consecințele acțiunilor sale, inclusiv să plătească despăgubiri Ucrainei - este simbolică, neavând caracter obligatoriu.

În replică, Kremlinul a arătat că va încerca să blocheze confiscarea de către Occident a rezervelor sale internaționale pentru plata despăgubirilor de război.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a acuzat Occidentul că încearcă să „oficializeze jaful” și să încalce regulile proprietății private și legile internaționale.

La rândul său, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a catalogat rezoluția drept „nulă legal și neavenită”, acuzând Occidentul că „încearcă să prelungească și să agraveze conflictul”.

Rezoluția a fost votată de 94 din cele 193 de state, în vreme ce 14 (incluzând Rusia, China, Iran) au votat împotrivă. Restul țărilor (printre care Brazilia, India) s-au abținut.

Această rezoluţie cere ca Rusia să fie „considerată responsabilă pentru orice încălcare” a dreptului internaţional şi a Cartei ONU în Ucraina şi „să îşi asume consecinţele juridice ale tuturor actelor sale ilegale la nivel internaţional, în special prin repararea daunelor” materiale şi umane.

Documentul stabileşte, de asemenea, necesitatea de a crea, „în cooperare cu Ucraina, un mecanism de reparare” şi „un registru internaţional al daunelor pentru a lista (...) probe şi informaţii referitoare la cererile de despăgubire” ale persoanelor fizice, juridice şi ale statului ucrainean.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri