Rusia respinge criticile experților internaționali privind vaccinul anti-COVID, considerându-le "nefondate"

Data publicării:
ilustrație vaccin coronavirua
Vaccinul împotriva COVID-19. Foto: Profimedia Images

Rusia consideră nefondate criticile și preocupările experților internaționali în Sănătate privind eficiența vaccinului anti-COVID lansat marți, scrie BBC

Marți, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că țara sa a înregistrat primul vaccin anti-COVID, afirmând că printre cei deja imunizați este şi una dintre fiicele sale. Săptămâna trecută, presa la Moscova spunea că autorităţile pregătesc vaccinarea în masă a populaţiei, după ce testele clinice s-au încheiat. Medicii și profesorii vor fi primii imunizați, chiar din această lună. Este vorba despre același vaccin la care o știre recentă susținea că elita rusească - oameni de afaceri și politicieni - ar fi avut acces încă din luna aprilie, din faza experimentală.

Vestea a fost primită însă cu scepticism de comunitatea experților internaționali în Sănătate, aceștia subliniind că „orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă atât prin efectele sale negative asupra sănătății, dar și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”.

Însă, ministrul rus al Sănătății, Mihail Muraşko, a declarat că „colegii din străinătate, simţind se pare o anumită concurenţă, anumite avantaje competitive ale preparatului rusesc, încearcă să exprime unele păreri care - în opinia noastră - sunt absolut nefondate”.

Murașko a mai anunțat că „primele doze de vaccin împotriva infecţiei cu noul coronavirus vor fi gata în următoarele două săptămâni, în primul rând pentru medici”.

Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Vaccinul rusesc nu se numără printre cele şase semnalate săptămâna trecută de OMS ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

Deocamdată, Filipine s-a arătat prima țară care se bucură de anunțul Rusiei. Președintele Rodrigo Duterte a lăudat marţi eforturile Rusiei de a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19 şi s-a declarat dispus să participe la testarea clinică a acestuia, salutând totodată o ofertă de livrare a acestui viitor vaccin primită de la Moscova, despre care a spus că se aşteaptă să fie gratuită, potrivit Reuters.

 

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri