Rusia și Belarus vor organiza exerciții militare comune în februarie. Scopul: formularea unui plan de confruntare a țărilor vecine

Data actualizării: Data publicării:
Lukașenko dă mâna cu Putin
Lukașenko a acuzat Ucraina că și-a trimis trupe la granița cu Belarusul. Foto: Profimedia Images

Aleksandr Lukaşenko a declarat că Rusia şi Belarus vor desfăşura exerciţii militare comune în februarie, potrivit Reuters. „Sunt exerciții normale cu scopul de a stabili un plan clar în confruntarea cu aceste forțe: vestul (țările baltice și Polonia) și sudul (Ucraina)”, a spus Lukașenko.

Potrivit agenţiei naționale Belta, Lukaşenko i-ar fi transmis ministrului apărării belarus să pregătească exerciţiile comune cu Rusia.

„Intenţionăm să începem exerciţiile în februarie. Stabiliţi data exactă şi informaţi-ne, ca să nu fim acuzaţi că adunăm trupe din senin, ca şi cum ne-am pregăti de război”, i-a spus preşedintele belarus ministrului apărării, scrie Agerpres.

Lukașenko, care a format relații tot mai apropiate cu Kremlinul, în special, după ce Occidentul l-a repudiat pentru felul în care a gestionat protestele din 2020 și criza migranților care încearcă să pătrundă în Uniunea Europeană, a acuzat Ucraina că și-a trimis trupe la granița cu Belarusul.

Rusia, un aliat apropiat al Belarusului, a stârnit îngrijorarea Occidentului şi a Kievului prin trimiterea de forţe militare la graniţa cu Ucraina, existând temeri că ar pregăti o invazie în ţara vecină.

Moscova neagă acuzaţia că ar avea un plan de invazie a Ucrainei, dar se folosește de criza diplomatică pentru a obține garanții de securitate din partea Occidentului, inclusiv oprirea expansiunii NATO în estul Europei.

Citește și: Evenimentele din Kazahstan se pot repeta dacă nu se trag învăţăminte, avertizează Lukaşenko

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri