Rusia și Turcia se pun scut în fața regimului Maduro. Erdogan a pornit o campanie de susținere pe rețele de socializare

Data actualizării: Data publicării:
fft99_mf12877843

Venezuela se află în pragul unei revoluții. Girul puterilor externe pentru actorii politici implicați este bine delimitat. SUA și UE sunt de partea liderului opoziției, Juan Guaido, șeful Adunării Naționale, care s-a autoproclamat „președinte în exercițiu” al țării. De cealaltă parte a baricadei, Nicolas Maduro are scutul Rusiei și Turciei.

United Nations Hosts World Leaders For Annual General Assembly
Foto: Guliver/GettyImages

O atmosferă de Primăvara Arabă plutește pe străzile din Caracas, unde sute de mii de venezueleni încearcă să determine răsturnarea de la putere a urmașului lui Hugo Chavez, autocratul Nicolas Maduro, sub conducerea căruia țara trece prin cea mai gravă criză umanitară din istoria modernă a Venezuelei.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat solidaritatea cu regimul Maduro într-un mesaj postat pe Twitter: „Suntem alături de tine”. Detaliu interesant – liderul de la Ankara și-a însoțit mesajul cu hashtag-ul #WeareMADURO, semn că dorește să genereze și o mișcare de susținere pe rețele de socializare.

La rândul ei, Rusia a anunțat că îl recunoaște ca șef de stat în Venezuela doar pe Nicolas Maduro. Mai mulți parlamentari din Duma de Stat au criticat decizia președintelui american Donald Trump de a-i oferi suport politic lui Juan Guaido.

Senatorul Konstantin Kosacev, șeful Consiliului federal pentru afaceri externe, a acuzat SUA de imixtiune în treburile interne ale Venzuelei.

Liderul Comisiei pentru relații internaționale din Duma de Stat, Leonid Sluțki, protagonistul unui scandal sexual în 2018, a declarat că Venezuela este ținta unui lovituri de stat „distructive”, transmite The Moscow Times.

Într-o vizită din septembrie 2018 a lui Nicolas Maduro în Turcia, Recep Tayyip Erdogan i-a promis investiții de 4,5 miliarde de dolari în Venezuela. Ce doi lideri au semnat mai multe acorduri de cooperare în diferite sectoare economice, precum industria minieră, turism sau apărare. Totodată, Turcia este și principala sursă de ajutoare umanitare pentru Venezuela, precum și de echipament medical, prin agenția de dezvoltare TIKA. Ce poate oferi la schimb Maduro? Resurse naturale ieftine. 

De asemenea, și Rusia vânează petrolul și aurul din subteranele Venezuelei, printr-o invesiție recentă de 6 miliarde de dolari.

Simbolul bombardierelor

În decembrie 2018, două bombardiere rusești cu capacitate nucleară TU-160 aterizau la Caracas, atrăgând atenția comunității internaționale. Era o demonstrație de forță a Kremlinului în semn susținere pentru regimul lui Nicolas Maduro. 

Secretarul american de stat Mike Pompeo a criticat această decizie, în timp ce experții în securitate și-au exprimat îngrijorarea privind o posibilă plasare a unei baze militare rusești în Venezuela, mutare geostrategică ce ar putea aduce Statele Unite și Rusia într-un scenariu similar crizei rachetelor din Cuba din 1962.

În 1962, timp de 14 zile, omenirea a fost la un pas de a vedea Războiul Rece transformat într-un conflict nuclear între Statele Unite și Uniunea Sovietică.

În timpul crizei de rachete din Cuba, Uniunea Sovietică nu numai că a transportat 64 de rachete nucleare în Cuba, aliatul său, ci a desfășurat și 42.000 de soldați în insula din Caraibe chiar la sud de statul american Florida.

Criza a luat sfârșit când președintele american John F. Kennedy a promis că nu va ataca Cuba, iar liderul sovietic Nikita Hrușciov a ordonat retragerea armelor nucleare din Cuba.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri