Rusia spune că nu se grăbește să-i recunoască pe talibani: „Vom urmări cu atenție cât de responsabil vor guverna țara”

Data actualizării: Data publicării:
Negociatorii talibani Abdul Latif Mansoor (stânga), Shahabuddin Delawar (centru) și Suhail Shaheen (dreapta) participă la o conferință de presă la Moscova pe 9 iulie 2021, la momentul în care talibanii controlau aproximativ două treimi din teritoriul afgan.
Negociatorii talibani Abdul Latif Mansoor (stânga), Shahabuddin Delawar (centru) și Suhail Shaheen (dreapta) participă la o conferință de presă la Moscova pe 9 iulie 2021, la momentul în care talibanii controlau aproximativ două treimi din teritoriul afgan. Sursă foto: Profimedia Images

Rusia a anunțat că nu se va grăbi să-i recunoască pe talibanii ca noua putere de la Kabul, a declarat luni trimisul special al președintelui rus Vladimir Putin pentru Afganistan, explicând că decizia va depinde de comportamentul talibanilor, notează CNN

Într-un interviu acordat postului de radio „Ecoul Moscovei”, Zamir Kabulov a spus că nimeni nu se va grăbi cu această recunoaștere”.

Recunoașterea sau nerecunoașterea va depinde de comportamentul noilor autorități. Vom urmări cu atenție cât de responsabil vor guverna țara în viitorul apropiat. Drept urmare, conducerea rusă va trage concluziile necesare și va lua o decizie, a transmis Kabulov, care a mai adăugat că Rusia are „o ambasadă relativ mare în Afganistan, unde lucrează aproximativ 100 de persoane”.

Unii dintre angajații noștri vor fi trimiși în vacanță sau evacuați în alt mod, pentru a nu crea tensiuni din cauza unei prezențe atât de mari, a mai precizat Kabulov, subliniind și că forțele talibane au stabilit deja un perimetru în jurul ambasadei ruse.

Citește și: Primele imagini cu talibani înarmați pe străzile Kabulului GALERIE FOTO

Declarație a lui Kabulov vine la o zi după ce el a spus că Rusia nu intenționează să-și evacueze personalul ambasadei din Kabul.

Oficialul rus a mai adăugat că Dmitri Zhirnov, ambasadorul rus în Afganistan, este în contact cu un reprezentant al conducerii talibane și se va întâlni marți cu un coordonator al talibanilor pentru a vorbi despre asigurarea securității externe, inclusiv cea a ambasadei ruse.

Ambasadorul Rusiei în Afganistan a declarat că în prezent nu există amenințări la adresa misiunii diplomatice a Federației Ruse la Kabul, așa că diplomații își vor continua activitatea, ca de obicei, a informat duminică presa rusă RIA Novosti.

Cu toate acestea, Rusia intenționează să evacueze parțial personalul diplomatic de la ambasada sa din Kabul, după ce talibanii au preluat întreaga capitală afgană, a declarat luni un oficial al Ministerului de Externe, citat de cotidianul independent The Moscow Times

În ultimii ani, Rusia a întreținut relații directe cu talibanii din Afganistan și chiar a găzduit întâlniri între membri acestora și oficiali ai Kremlinului de mai multe ori, cea mai recentă desfășurându-se chiar luna trecută la Moscova.

De altfel, Moscova urmărește îndeaproape o posibilă revărsare a instabilității din Afganistan în țările vecine ex-sovietice din Asia Centrală, unde Rusia menține baze militare.

La întrevederea de la Moscova, talibanii au asigurat guvernul rus că nu vor încălca granițele statelor din Asia Centrală  și s-a angajat, de asemenea, să împiedice statul islamic să se stabilească în Afganistan și să combată producția de droguri pe teritoriul țării, după cum relata portalul Axios

Citește și: China îi recunoaște pe talibani ca fiind noua putere de la Kabul: sunt „voința și alegerea” poporului afgan

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri