Rusia spune că presiunile făcute pentru eliberarea jurnalistului WSJ, Evan Gershkovich, sunt „inutile și fără sens”

Data actualizării: Data publicării:
journalist Evan Gershkovich
Jurnalistul Evan Gershkovich de la WSJ a fost arestat în Rusia, acuzat de spionaj. Foto: Profimedia

Rusia i-a dat asigurări noii ambasadoare a SUA la Moscova, Lynne Tracy, că sunt ''inutile'' încercările de a exercita presiuni asupra Moscovei în cazul jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat în Rusia pentru acuzaţii de spionaj, transmit joi AFP şi Reuters.

Ministrul de externe adjunct rus Serghei Riabkov a discutat joi despre acest dosar cu noua ambasadoare a SUA în Rusia.

„Publicitatea mediatică în jurul acestei afaceri în scopul de a face presiuni asupra autorităţilor ruse şi tribunalului care va trebui să decidă soarta lui Evan Gershkovich este inutilă şi fără sens”, a indicat MAE rus într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Riabkov a repetat poziţia Moscovei potrivit căreia accesul consular al SUA la cazul Gershkovich va fi gestionat în conformitate cu procedura aflată în vigoare.

Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) a anunţat la 30 martie că l-a arestat, la Ekaterinburg, pe cetăţeanul american Evan Gershkovich, pe care l-a acuzat de strângerea de informaţii secrete de stat despre o companie rusă din domeniul apărării.

Gershkovich este un reporter vorbitor de limbă rusă - născut în familia unor emigranţi sovietici în SUA (tatăl său fiind originar din Moscova, iar mama sa din Odesa) - în vârstă de 31 de ani şi cunoscut pentru rigoarea cu care îşi verifică informaţiile.

În urmă cu o săptămână, jurnalistul american a negat acuzaţiile aduse împotriva sa, în cadrul unei audieri la un tribunal din Moscova. Cu toate acestea, el a fost plasat în arest preventiv până la 29 mai, o măsură care ar putea fi prelungită până la un eventual proces.

Publicaţia Wall Street Journal a respins acuzaţia că Evan Gershkovich spiona. Casa Albă a denunţat o arestare „inacceptabilă”, iar purtătoarea de cuvânt a acesteia, Karine Jean-Pierre, a calificat drept „ridicolă” acuzaţia de spionaj.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri