Rusia susţine că vrea o soluţionare „paşnică” a situaţiei din Transnistria

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0026150195
Imagine din depozitul de armament al armatei ruse de la Cobasna, Transnistria, unde se află peste 20.000 de tone de arme şi muniţii. Foto: Profimedia Images

Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova - Transnistria - şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei de acolo, informează Interfax, care îl citează pe viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, notează agenţia Reuters.

Generalul Rustam Minnekaev, comandantul adjunct al districtului militar central rus, a fost citat anterior de agenţiile de presă de stat ruse după ce a spus că un control deplin al Rusiei asupra sudului Ucrainei i-ar da accesul în Transnistria.

„Controlul sudului Ucrainei înseamnă totodată un culoar spre Transnistria, unde observăm de asemenea cazuri de oprimare a populaţiei rusofone”, a spus generalul rus.

Printre altele, Ministerul de Externe rus a negat informaţiile despre planuri ale Moscovei privind un referendum asupra secesiunii regiunii Herson din sudul Ucrainei, a notat luni agenţia DPA.

„Nu am auzit nimic despre asta”, a declarat viceministrul de externe Andrei Rudenko, întrebat de jurnalişti.

Speculaţiile despre pregătirea unui astfel de referendum, aşa cum s-a întâmplat în Peninsula Crimeea în 2014 sau în legătură cu republicile separatiste din Donbas, s-au amplificat recent. Printre altele, se spune că au apărut pliante cu îndemnuri la un astfel de referendum în regiunea Herson, conform Agerpres.

În luna februarie, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a abordat problema distrugerii celor peste 20.000 de tone de muniţii din depozitul armatei ruse aflat în Cobasna, Transnistria, într-o întâlnire avută joi cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov. 

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri