Rusia va accepta o zonă de securitate în jurul centralei de la Zaporojie doar dacă Ucraina promite să nu încerce să o recupereze

Data publicării:
Bombardamente Zaporojie
Centrala din Zaporojie este în mod regulat ţinta bombardamentelor. Foto: Profimedia Images

Compania rusă de stat pentru energie atomică, Rosatom, sprijină ideea instituirii unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, din sudul Ucrainei, aşa cum a propus Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), dar numai în condiţiile stabilite de Rusia, relatează agenţia dpa, citată de Agerpres.

"Noi credem că avem nevoie de ea (zona de securitate n.r.). Parametrii ei sunt clari şi am avut o discuţie cu şeful AIEA, Rafael Grossi, în acest sens", a declarat Aleksei Lihaciov, şeful Rosatom, la o zi după consultările cu şeful AIEA la Istanbul.

Lihaciov şi-a expus propunerile cu privire la modul în care ar funcţiona această zonă de securitate, care prevăd, între altele, ca Ucrainei să nu i se mai permită să încerce să o recupereze ori să tragă asupra zonei.

"În schimb, Rusia nu va avea amplasate arme ofensive sau trupe (pe teritoriul uzinei), ci doar mijloace de protecţie fizică şi monitorizare a centralei", a afirmat Lihaciov. El a adăugat că toate liniile electrice din jurul centralei nucleare au fost avariate.

Propunerea şefului AIEA, Rafael Grossi, a fost ca niciuna dintre părţi să nu tragă asupra centralei şi ca niciun fel de arme să nu fie amplasate acolo pentru a exclude un atac asupra ei, conform unor diplomaţi de la sediul organizaţiei din Viena.

Demilitarizarea din jurul centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, ar fi un obiectiv greu de realizat şi, din acest motiv, nu se regăseşte în planul lui Grossi, conform acestora.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente care au loc cu regularitate în perimetrul centralei din Zaporojie, ocupată de trupele ruse din martie, şi pe care Rusia şi-a însuşit-o după anexarea acestei regiuni din sudul Ucrainei, împreună cu Herson (sud), Doneţk şi Lugansk (estul Ucrainei).

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri