Rusia vrea să discute de urgență cu SUA despre criza de la granița Ucrainei: „Putem trimite un negociator în orice moment”

Data publicării:
colaj cu Joe Biden in stanga și Vladimir Putin in dreapta
Joe Biden și Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Rusia este „pregătită în orice moment” să negocieze cu Statele Unite pe tema garanțiilor de securitate pe care Putin le cere pentru detensionarea situației de la granița cu Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a mai afirmat că preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Joe Biden, ar putea discuta încă o dată, înainte de Anul Nou, deşi videoconferinţa lor de două ore din 7 decembrie nu a dus la niciun acord. Purtătorul de cuvânt a precizat că negociatorul Serghei Riabkov, fost ministru de externe, este gata să se deplaseze oricând în orice ţară neutră pentru un dialog cu partea americană, , conform Reuters, citat de Agerpres.

Ucraina şi SUA susţin că Rusia a concentrat peste 90.000 de militari în apropierea frontierei ucrainene şi ar putea intenţiona să lanseze o ofensivă. Moscova dezminte că are astfel de intenţii şi afirmă că Rusia este ameninţată de legăturile tot mai strânse dintre NATO şi Ucraina şi de posibilitatea ca această ţară - care doreşte să adere la Alianţa Nord-Atlantică - să poată permite desfăşurarea pe teritoriul său de rachete ale NATO.

Întrebat despre posibilitatea unui nou dialog între Putin şi Biden, Peskov a repetat poziţia Rusiei, conform căreia nu este clară agenda unei eventuale astfel de convorbiri.

El a declarat că propunerile Rusiei privind securitatea, transmise prin adjuncta secretarului de stat, Karen Donfried, care a făcut miercuri o vizită la Moscova, constau în două proiecte de document - un tratat şi o înţelegere, dar a refuzat să dea detalii despre conţinutul acestora, asigurând reporterii că vor afla „la timp”.

Ministerul de externe rus a dat săptămâna trecută indicii despre propunerile respective, comunicând că NATO ar trebui să îşi retragă angajamentul din 2008 faţă de Ucraina şi Georgia că vor fi primite în alianţă şi să promită că nu va desfăşura armament în ţările vecine cu Rusia, care ar putea ameninţa securitatea acesteia.

Moscova a cerut şi reluarea dialogului uzual de securitate cu Statele Unite şi cu NATO şi a cerut Washingtonului să accepte un moratoriu asupra desfăşurării de arme nucleare cu rază medie de acţiune în Europa. Riabkov a declarat săptămâna aceasta că în caz contrar Rusia ar fi obligată la o „confruntare” în cadrul căreia ar trebui să desfăşoare la rândul său astfel de rachete.

NATO a respins, joi, solicitarea Moscovei ca Alianţa să renunţe la aderarea Ucrainei şi a insistat asupra importanţei parteneriatului său cu Kievul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri