Rusia vrea să introducă obligativitatea prezentării unui permis sanitar pentru accesul în instituții și spații publice

Data publicării:
oameni in piata rosie din moscova
Foto: Profimedia Images

Din cauza creşterii numărului infectărilor cu COVID-19, deputaţii ruşi au aprobat joi în primă lectură un amendament legislativ care introduce obligativitatea prezentării unui permis sanitar pentru accesul persoanelor în anumite locuri publice.

Potrivit documentului, de la 1 februarie anul viitor ruşii vor avea nevoie de dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a unei contraindicaţii de vaccinare pentru a avea acces în restaurante, baruri, muzee şi teatre, nu însă şi în magazinele considerate esenţiale cum sunt supermarketurile sau farmaciile, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Stabilirea listei exacte a locurilor unde va fi necesară prezentarea acestor documente va reveni autorităţilor locale, iar măsura urmează să rămână în vigoare până la 1 iunie 2022.

Proiectul mai trebuie examinat de două ori de deputaţi, apoi votat şi de senatorii ruşi şi semnat de preşedintele Vladimir Putin, etape considerate simple formalităţi.

Autorităţile şi-au intensificat avertismentele în ultimele săptămâni privind o recrudescenţă a epidemiei în cursul iernii sub efectul variantei Omicron, considerată şi mai contagioasă ca precedentele.

Rusia - care are circa 145 de milioane de locuitori - a înregistrat oficial de la începutul pandemiei, acum aproape doi ani, peste 10 milioane de contaminări şi aproape 300.000 de decese atribuite noului coronavirus.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri