Sari la conținut

48 de morți în Rusia, după ce au băut un lichid de baie

48 de oameni din orașul siberian Irkutsk au murit după ce au băut o soluţie, declarată ulei de baie, care conținea alcool metilic.

inside_sample_2

Foto: siberiantimes.com

Procurorii ruși au arestat două persoane în legătură cu acest caz. Din primele informații, se pare că cele 48 de persoane nu au consumat lichidul împreună, ei locuind în Irkutsk și în regiunea din jurul orașului.

Lichidul avea aromă de păducel şi, potrivit anchetatorilor, poate fi cumpărat din peste 100 de magazine din oraşul siberian. 

Procurorii ruși menționează că lichidul a fost consumat cu toate că pe etichetă era scris un avertisment clar în acest sens.

Presa rusă mai relatează că deși intoxicațiile cu surogați de alcool nu sunt neobișnuite în această țară, cazul din Irkutsk este unul din cele mai grave din ultimii ani.

Metanolul, cunoscut și ca alcool metilic, este un lichid incolor, inflamabil și toxic, derivat din metan.

Principala diferență dintre metilic și etilic este că primul este folosit ca dizolvant, iar cel din urmă alcool este un derivat din etan, provine din cereale sau fructe și intră în compoziția băuturilor alcoolice de consum, dar se mai întrebuințează și ca dezinfectant în industria chimică.