Alegeri în Rusia. Test pentru Vladimir Putin

Data actualizării: Data publicării:
putin la vot kremlin ru

110 milioane de ruși votează astăzi. Ei vor decide componenţa viitoarei Dume de Stat. Partidul Rusia Unită, care domină scena politică de aproape 15 ani, este aşteptat să câştige scrutinul. Analiştii văd în rezultatele acestor alegeri un important test electoral pentru preşedintele Vladimir Putin.

Flancat de gărzi de corp, Vladimir Putin a votat la prânz la secţia deschisă la Academia de ştiinţe din Moscova. A intrat şi a ieşit fără a face vreo declaraţie. Partidul său, condus de premierul Dmitri Medvedev, este favorit să domine Duma de Stat şi în următorii cinci ani. Important este însă cu ce scor.

Ultimii doi ani au însemnat un declin economic accentuat pentru Rusia, atât din cauza sancţiunilor impuse de Occident, cât şi din cauza preţului mic al petrolului, iar analiştii anticipează că această situaţie se va reflecta şi în rezultate.

Alegerile marchează şi o premieră. Au dreptul să voteze şi locuitorii din Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Federaţia Rusă în martie 2014. Chiar dacă multe ţări, inclusiv România, nu recunosc scrutinul în acest teritoriu, oamenii au ieşit la vot.

În schimb, la Kiev mai mulţi manifestanţi au încercat să-i împiedice pe ruşi să voteze la ambasadă. Nu au lipsit incidentele.

Scrutinul din Rusia este urmărit îndeaproape de observatori OSCE.

„Au fost detaşaţi peste 400 de observatori în secţii de vot din toată ţara. Vom urmări tot procesul electoral de la deschidere, apoi desfăşurarea lui, închiderea urnelor şi numărătoarea”, spune un observator OSCE.

La precedentele alegeri, în 2011, votul a fost urmat de ample proteste la Moscova. Ruşii au ieşit în stradă pentru a denunţa fraude electorale şi chiar i-au cerut socoteală preşedintelui Vladimir Putin. Manifestaţiile au continuat vreme de câteva luni, timp în care proeminenţi lideri de opoziţie au fost trimişi după gratii. Mişcarea a luat sfârşit după ce autorităţile au impus pedepse drastice pentru protestele de stradă neautorizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri