Analiză NYT: Cum vrea Rusia să profite de pe urma „turbulențelor” de la Casa Albă

Data publicării:
vladimir putin_kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Tot mai convins că președintele american Donald Trump nu va opera schimbări fundamentale în relația cu Rusia, Kremlinul face demersuri pentru a-și spori influența la nivel global, relatează Agerpres. Strategia Kremlinului este exploatarea a ceea ce consideră a fi slăbiciuni ale administrației de la Washington, apreciază consilieri politici, diplomați și analiști consultați de The New York Times în cadrul unei analize publicate luni.

vladimir putin_kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

În articolul "Rusia încearcă să exploateze 'turbulențele' de la Casa Albă", mai multe surse au declarat pentru cotidianul american că autoritățile de la Moscova vor profita de problemele interne pe care Trump le creează în SUA ca să obțină mai mult spațiu de manevră acolo unde au interese.

„Își spun că situația este cum nu se poate mai bună. El a provocat probleme interne, așa cum ne-am dorit, iar acum se concentrează asupra lor, lăsându-ne spațiu de manevră. Să îi lăsăm să își vadă de ale lor. La ei acasă, nu în Ucraina. La ei acasă, nu în Orientul Mijlociu. La ei acasă, nu în NATO. Aceasta e acum starea de spirit”, a explicat jurnalistul rus Aleksei A. Venediktov, redactor-șef la postul de radio liberal Eho Moskvî.

Potrivit acestuia, regimul de la Kremlin nu are tocmai cuvinte de laudă la adresa lui Donald Trump. „Îl consideră instabil, cred că poate fi manipulat, îl privesc drept un autoritar lipsit de echipă”, a afirmat jurnalistul rus.

New York Times notează că președintele rus Vladimir Putin a făcut tot posibilul pentru a spori șansele lui Trump de a ajunge președinte.

President Trump Holds News Conference In East Room Of White House
Foto: Gulliver/GettyImages

„Părea un spirit înfrățit cu al său, denunțând în termeni duri NATO și UE, susținând retragerea Marii Britanii din UE și arătându-se indiferent la destabilizarea Ucrainei de către Rusia. În acest context, alegerea lui Trump a fost un bonus neașteptat. Dar odată ce euforia inițială s-a risipit, Moscova a revenit la tactica sa consacrată de a provoca agitație și de a exploata oportunitățile rezultate”, se arată în articol.

Serghei Markov, un analist cu luări de poziție "prietenoase" la adresa Kremlinului, a punctat că „acum, administrația rusă caută modalități prin care Rusia se poate folosi de haosul de la Washington ca să își urmeze interesele proprii, în speranța că SUA vor fi ocupate cu problemele interne și nu vor mai pune presiune asupra Rusiei”.

Analistul Aleksei Cesnakov este de părere că Moscova este conștientă însă că această tactică de a exploata confuzia și haosul se poate întoarce împotriva sa, pentru că instabilitatea prelungită va permite intensificarea unor amenințări precum Statul Islamic. „Pentru Rusia e important ca America să își joace rolul în politica externă. Nu va fi bine nici pentru noi dacă nimeni nu face asta”, a spus Cesnakov.

Deși agitația de la Casa Albă nu îi nemulțumește pe oficialii ruși, pe termen lung lucrurile se pot agrava. „Am prefera un partener predictibil. Unul imprevizibil este periculos”, estimează Serghei Markov.

Valeri Solovei, profesor la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale de la Moscova, spune că slăbiciunile lui Trump pun sub semnul îndoielii intențiile sale declarate de a îmbunătăți relațiile dintre SUA și Rusia. „Impresia la Kremlin este că Trump nu este foarte puternic. Poate simpatizează Rusia, dar este blocat de sistemul politic”, crede Solovei.

Pentru clasa politică din Rusia, tot ce se întâmplă în prezent în administrația americană are parte de o atenție mai mare decât politica internă, în condițiile în care Vladimir Putin nu are cum să rateze un nou mandat de șase ani la alegerile din 2018, potrivit New York Times.

„Nimeni nu vorbește despre alegeri și despre Putin. Subiectul la ordinea zilei este relația dintre Congres și Trump”, punctează Aleksei Cesnakov.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri