Foto Anatoli Ciubais s-ar putea să fi fost otrăvit, crede opoziția rusă. Fostul vicepremier știe multe secrete despre Vladimir Putin

Data actualizării: Data publicării:
anatoli ciubais
Anatoli Ciubais, mult timp un apropiat al lui Vladimir Putin, s-a îmbolnăvit brusc în timp ce se afla în străinătate, iar opoziția rusă crede că s-ar putea să fi fost otrăvit Foto: Profimedia Images

Anatoli Ciubais, fost vicepremier rus și fost consilier special al lui Vladimir Putin, care a părăsit Rusia în circumstanţe obscure în luna martie, la scurt timp după invazia declanşată de Kremlin în Ucraina, s-ar fi îmbolnăvit subit şi a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute la reanimare, iar opozanții ruși nu exclud posibilitatea ca el să fi fost otrăvit, pentru că știe multe secrete despre liderul rus.

Deşi presa rusă afirmă că Anatoli Ciubais ar suferi de o boală autoimună rară, unii dintre opozanţii ruşi, precum Mark Feighin, cred că fostul oficial s-ar putea să fi fost otrăvit, având în vedere cantitatea imensă de informaţii secrete pe care o deţinea despre Vladimir Putin, în a cărui instalare la putere, în urmă cu mai bine de două decenii, a fost implicat nemijlocit, relatează agenţia de presă ucraineană Unian, preluată de Agerpres.

Rusia fostului agent KGB Vladimir Putin are o istorie bogată în ceea ce privește eliminarea opozanților, principala metodă folosită în ultimii ani fiind otrăvirea, începând cu Alesksandr Litvinenko în 2006, în cazul căruia a folosit poloniu, și, mai recent, cu Serghei Skripal (2018) și Aleksei Navalnîi (2020), în cazul cărora a fost folosit noviciok.

PM Putin visits office of Russia's Unified Energy System operator
Vladimir Putin și Anatoli Ciubais în 2008, când fostul vicepremier era director al RAO UES, principala companie producătoare de energie electrică din Rusia Foto: Profimedia Images

Imobilul în care locuia Ciubais, verificat de oameni în costume pentru protecție chimică

Anunţul despre spitalizarea lui Ciubais într-o clinică europeană a fost făcut în premieră de o cunoscută prezentatoare TV din Rusia, Ksenia Sobceak, care se află şi ea în prezent în străinătate. Ea spune că fostul oficial rus a fost diagnosticat cu sindromul Guillain-Barre. Tot de la ea presa rusă a aflat că imobilul în care lui Anatoli Ciubais i se făcuse brusc rău a fost verificat de specialişti în costume de protecţie chimică.

Ksenia Sobceak nu a dezvăluit însă ţara în care se află în prezent fostul consilier al lui Putin și fost director al corporaţiei Rosnano, dar unele site-uri din Italia au scris că Anatoli Ciubais se afla în vacanţă în insula Costa Smeralda din nordul Sardiniei, iar în prezent starea sa este destul de gravă. Conform unor informaţii, acesta ar fi fost spitalizat la clinica Mater Oblia Hospital.

De altfel, la sfârşitul lunii aprilie, agenţia oficială de presă rusă TASS relata că Ciubais s-ar fi stabilit în Italia, în Toscana sau Sardinia, unde ar deţine proprietăţi imobiliare.

Anatoly Chubais
Anatoli Ciubais, surprins în mai 2022 într-un supermarket din Cipru Foto: Profimedia Images

De ce Kremlinul ar fi interesat să scape de Anatoli Ciubais

„Dacă Kremlinul ar putea să-l otrăvească pe Ciubais? Să-l elimine? Desigur, ar putea. Ciubais este deţinătorul unei cantităţi colosale de informaţii despre Putin şi anturajul său, despre multe secrete de stat. În primul rând, el poate şti despre tot ceea ce s-a întâmplat la Kremlin în momentul în care Putin a venit la putere. În al doilea rând, el ştie cu siguranţă aproape tot ce s-a întâmplat în cadrul administraţiei prezidenţiale ruse de mai bine de un sfert de secol”, a declarat Mark Feighin, fost deputat şi cunoscut avocat rus.

Anatoli Ciubais, care provine - la fel ca majoritatea apropiaţilor preşedintelui rus - din Sankt Petersburg, a fost consilierul lui Putin până în ultimul moment, dar a fost demis la două zile după plecarea sa intempestivă din Rusia.

Russian President Putin meets with Rusnano chief Chubais
Anatoli Ciubais a fost consilierul special al lui Vladimir Putin până în martie 2022 Foto: Profimedia Images

Mark Feighin presupune că Vladimir Putin ar avea destule motive să-l elimine pe Ciubais, dar deocamdată nu există o confirmare în acest sens din surse independente, notează agenția ucraineană Unian.

În opinia lui Feighin, Anatoli Ciubais a fugit din Federaţia Rusă promiţând Kremlinului că va păstra tăcerea. Recent, au apărut însă informaţii că unele agenţii de presă ar fi încercat să-l intervieveze, însă el ar fi refuzat, de teama unor posibile represalii din partea serviciilor secrete.

Deşi opozantul rus consideră că Moscova şi serviciile sale secrete ar putea fi implicate în deteriorarea bruscă a stării de sănătate a lui Ciubais, el nu exclude posibilitatea ca fostul înalt responsabil să se fi îmbolnăvit, totuși, din cauze naturale, având în vedere că se apropie de 70 de ani.

Cine este Anatoli Ciubais

La rândul său, Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a opozantului Aleksei Navalnîi - inamicul nr.1 al Kremlinului, care în prezent este închis într-un penitenciar de înaltă securitate - menţionează într-o postare pe Twitter că „nimeni nu se îndoieşte cu adevărat că Ciubais n-ar fi fost otrăvit: asta e reputaţia Kremlinului”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat informaţiile despre spitalizarea lui Ciubais drept o „veste tristă”, dorindu-i însănătoşire grabnică. El a afirmat luni că autorităţile ruse nu cunosc detalii despre starea lui Ciubais.

Anatoli Ciubais, considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, este o personalitate politică foarte cunoscută în Rusia, dar și în străinătate. El a ocupat funcţii înalte în stat încă de la începutul anilor 1990, când la conducere a venit preşedintele Boris Elţin. Anatoli Ciubais s-a ocupat atunci de privatizarea unor companii de stat, proaspăt ieșite din economia sovietică, un proces care a dus la apariția celebrei clase a oligarhilor ruși - un grup restrâns de magnaţi, care s-au îmbogăţit dubios în timpul campaniei de privatizare din 1990, în timp ce milioane de ruşi erau lăsaţi în sărăcie în contextul colapsului economic postsovietic.

Anatoly Chubais
Anatoli Ciubais s-a ocupat de privatizările din Rusia în timpul fostului președinte Boris Elțîn Foto: Profimedia Images

Ciubais a fost numit în postul de reprezentant special al lui Vladimir Putin pentru relaţii cu organizaţiile internaţionale în 2020, după ce a demisionat din funcţia de preşedinte al companiei de stat în domeniul tehnologiilor RUSNANO, pe care o conducea din 2008.

În funcţia de reprezentant special, Ciubais avea sarcina de a se ocupa de „obiective de dezvoltare durabilă”.

În ultimii ani, Anatoli Ciubais a continuat să pledeze pentru reforme economice şi a fost una dintre cele mai marcante personalităţi asociate cu guvernul rus.

În 2010, Anatoli Ciubais a atenţionat că ascensiunea fascismului este singura mare ameninţare pentru Rusia şi ar putea distruge ţara, o teză care acum se găsește în propaganda Kremlinului pentru a justifica invazia din Ucraina, aminteşte Reuters. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri