Apropiere periculoasă deasupra Mării Negre. Un avion american şi unul rusesc, la nici 7 metri

Data actualizării: Data publicării:
Boeing_P-8A_Poseidon_flies_over_Jacksonville_(2)
Foto: Wikipedia

Un aparat de luptă rusesc SU-27 s-a apropiat la circa 20 de picioare (aproximativ şapte metri) de un aparat american de supraveghere, P-8A Poseidon, deasupra Mării Negre, informează NBC, citând un oficial.

Boeing_P-8A_Poseidon_flies_over_Jacksonville_(2)
Foto: Wikipedia

Un purtător de cuvând al forţelor navale ale SUA din Europa a declarat că incidentul s-a petrecut în data de 9 mai, în timp ce avionul american efectua o misiune de rutină în spaţiul aerian internaţional. Întâlnirea dintre cele două aparate, mai arată oficialul, a fost considerată una sigură şi profesionistă.

Potrivit NBC, avioanele şi navele americane şi ruseşti interacţionează constant în zona apelor internaţionale, majoritatea situaţiilor de acest gen nepunând însă probleme de siguranţă.

În schimb, distanţa de 20 de picioare între aparate este una extrem de mică, în trecut existând cazuri în care forţele SUA au caracterizat drept nesigure şi neprofesioniste incidente în care aeronavele nu se apropiaseră atât de mult.

Însă, adaugă NBC, citând acelaşi purtător de cuvânt, distanţa nu este decisivă în aprecierea unei asemenea întâlniri ca fiind sau nu periculoasă. Mai trebuie luate în calcul viteza, altitudinea, vizibilitatea, dar şi alţi factori, iar aceste variabile sunt analizate de către comandantul zborului, adaugă american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri