Avertismentul lui Gorbaciov privind o nouă cursă a înarmării nucleare

Data actualizării: Data publicării:
Lit.Cologne 2013
COLOGNE, GERMANY - MARCH 13: Former leader of the Soviet Union Mikhail Gorbachev attends a 'meet and greet' before talking with Fritz Pleitgen about his autobiography 'Alles zu seiner Zeit' (All in good time) during the lit. Cologne at `Guerzenich`on March 13, 2013 in Cologne, Germany. (Photo by Ralf Juergens/Getty Images)

Fostul lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov a apreciat joi că este urgent să se depună eforturi în vederea împiedicării unei noi curse a înarmării, relatează The Associated Press.

Lit.Cologne 2013
Mihail Gorbaciov lansează un avertisment / FOTO: Guliver / Getty Images

„Sper ca o cursă a înarmării să poată să fie oprită şi să putem continua dezarmarea nucleară” pe care a lansat-o împreună cu fostul preşedinte american Ronald Reagan, a declarat Gorbaciov.

Ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice a făcut această declaraţie după ce a participat, la Moscova, la premiera unui film al lui Werner Herzog care are la bază discuţii ale sale cu acesta.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat luna trecută că intenţionează să se retragă din Tratatul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces), pe care Gorbachev şi Reagan l-au semnat către sfârşitul Războiului Rece, în 1987, după ce a acuzat Rusia că-l încalcă.

Gorbaciov, care a preluat puterea în 1985, a demisionat de Crăciun, în 1991, după implozia blocului sovietic, se bucură de o apreciere internaţională tocmai din cauza rolului pe care l-a jucat în încheierea Războiului Rece.

Însă el este criticat frecvent acasă, unde mulţi îl consideră vinovat de sfârşitul Uniunii Sovietice şi de sărăcia şi haosul politic care au urmat.

Gorbaciov s-a declarat, tot joi, separat, îngrijorat de „încercări de a duce lumea înapoi în trecut”, avertizând că o relansare a cursei înarmării constituie cel mai mare pericol.

El s-a declarat profund îngrijorat de faptul că „unii vorbesc despre un război nuclear ca despre un lucru permis, se pregătesc pentru asta şi-i discută posibilele scenarii”.

Fostul lider sovietic a subliniat că a convenit cu Reagan că „un război nuclear nu poate fi câştigat şi trebuie să nu fie purtat vreodată”, o declaraţie care, în opinia sa, trebuie reamintită în prezent.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri