Avion militar prăbușit în Marea Neagră: 92 de morţi. La bord erau membri ai celebrului cor al armatei ruse

Data actualizării: Data publicării:
0_10a9f2_5e258ceb_XXXL

Un avion al Armatei ruse cu 92 de oameni la bord s-a prăbuşit, duminică dimineaţă, în Marea Neagră. Este doliu în Rusia şi o amplă anchetă în desfăşurare. Principala întrebare este din ce cauză s-a prăbuşit un avion considerat printre cele mai sigure din lume. S-a întâmplat la puţin timp de la decolare, e încă neclar de ce piloţii nu au transmis niciun mesaj SOS. Echipele de intervenţie au localizat resturi din epavă şi au recuperat deja câteva cadavre din apele mării.

Aeronava cu 92 de oameni a decolat de pe aeroportul din Soci la primele ore ale dimineţii. La bord se aflau 65 de membri ai celebrului cor al armatei ruse. Urmau să susţină un concert de sărbători pentru militarii care participă la operaţiunile din Siria. La câteva minute de la decolare, avionul de tip Tupolev 154 dispare de pe radare. După mai multe ore de căutări, vine şi confirmarea oficială. Aeronava cu 92 de oameni la bord s-a prăbuşit în Marea Neagră, în largul coastelor staţiunii Soci.

Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării: „Au fost descoperite părţi ale avionului TU-154 şi cadavre la câţiva kilometri în largul oraşului Soci, iar epava aparatului se află la o adâncime de 70 de metri. Operaţiunile de căutare continuă. Patru vase şi cinci elicoptere acţionează în zona de căutare şi, de asemenea, drone. Au fost trimise echipaje de căutare suplimentare.”

Toţi cei 92 de oameni aflaţi la bord au murit.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: „În primul rând, vreau să exprim cele mai sincere condoleanţe pentru familiile victimelor avionului care s-a prăbuşit în Marea Neagră. Guvernul a fost rugat să formeze o comisie de anchetă care va fi condusă de ministrul Transporturilor. O zi de doliu naţional va fi ţinută luni în Rusia.”

Oficialii ruşi încearcă acum să afle ce a dus la producerea acestei tragedii, mai ales că un site din Rusia a publicat ceea ce pare o decolare fără probleme pentru aeronava Tupolev. În imagini, avionul este surprins chiar în momentul în care părăseşte pista aeroportului din Soci, unde oprise pentru realimentatere. Se desprinde de sol şi ia altitudine fără probleme.

Tot presa rusă scrie însă că, acelaşi avion, condus de acelaşi pilot, a avut probleme mari la aterizarea pe aeroportul din Soci, în urmă cu cinci ani. Imaginile suprinse de un amator arată cum aparatul Tupolev 154 s-a destabilizat atunci grav în aer, în momentul în care se apropie de pista de aterizare. Deşi aparatul părea să fie la un pas să se prăbuşească, pilotul a reuşit să menţină controlul asupra avionului şi să aterizeze în sigurnţă. La vremea respectivă, mai multe voci l-au acuzat pe pilot că s-a urcat beat la manşa avionului şi au cerut impunerea unor controale etilotest pentru toţi piloţii. S-a dovedit ulterior însă că avionul suferise o defecţiune tehnică gravă şi pilotul a reuşit să salveze aproape 100 de vieţi.

Ansamblul Alexandrov, din care făceau parte şi multe dintre victimele acestui accident, a susţinut concerte şi în România, în Bucureşti şi la Constanţa. În capitala României, artiştii ruşi au fost aplaudaţi în picioare de toată sala, iar membrii ansamblului au fost impresionaţi de primire şi au postat acest moment pe pagina lor de facebook.

După concertul de la Constanţa, un membru al ansamblului a vorbit cu echipa Digi24. El şi-a început activitatea ca solist, apoi a devenit dirijor.

Konstantin Maiorv, dirijor: „Este o mare onoare şi o mare împlinire să lucrez împreună cu cei din Corul Alexandrov. M-am alăturat acestui ansamblu acum 20 de ani. De-a lungul timpului se adună oboseala. Călătorim prin foarte multe ţări, dar indiferent de cât de obosiţi sunt, ei ştiu că trebuie sa fie plini de energie pe scenă.

Primul concert al ansamblului Alexandrov a fost în 1928. Atunci era format din doar 12 artişti-militari.

 


Actualizare 12:00. Echipele de intervenţie au localizat resturi din epavă şi au recuperat deja câteva cadavre din apele mării.

Între timp, autoritățile ruse au anunțat că la bordul avionului Tupolev 154 se aflau 93 de persoane, inițial fiind dată cifra de 91 apoi 92.

De asemenea, oficialii ruși au mai anunțat că nu există supraviețuitori.


Aeronava a decolat la ora locală 5.20 de la Soci şi urma să meargă în Siria, la Latakia. La 20 de minute după decolare, ar fi trebuit să contacteze turnul de control, însă nu a făcut-o şi nici nu mai apărea pe radare.

O operaţiune de căutare a fost declanşată imediat şi, în urmă cu scurt timp, Ministerul Apărării anunţa că avionul s-a prăbuşit în Marea Neagră, la distanţă de circa 8 kilometri de Soci. Acolo au fost văzute o pată de ulei, resturi din avion şi bagaje.

Şapte vapoare şi două elicoptere caută acum locul prăbuşirii, avionul fiind găsit la 70 de metri adâncime.

Şansele să mai fie cineva în viaţă la bord în aceste condiţii sunt nule.

Potrivit primelor date, cauza accidentului ar fi fost o defecţiune tehnică. Autorităţile au exclus deja varianta unui atac terorist. Surse citate de presă spun că avionul s-a prăbuşit în timp ce lua altitudine, iar echipajul nu a semnalat nicio problemă la bord.

Avionul se îndrepta la Latakia, unde armata rusă are o bază aeriană. La bord se aflau militari, 9 jurnalişti şi un cor, corul Aleksandrov, care a susţinut concerte şi în România. Corul urma să cânte pentru soldaţi de Anul Nou.

Președintele Vladimir Putin va merge la Soci, locul de unde a decolat avionul.


Actualizare 8:00. Autoritățile au confirmat prăbușirea avionului în Marea Neagră, fiind găsit la 70 de metri adâncime în apă și la 1,5 kilometri de țărm.

91 de oameni se aflau la bord, conform Ministerului Apărării de la Moscova. Printre militari erau în avion şi muzicieni şi jurnalişti.

Pe lângă militarii care mergeau în Siria, au pierit şi membrii unui celebru cor al Armatei, Alexandrov, care a concertat şi în România.

Presa locală relatează că avionul Tupolev 154 a plecat de la Soci şi mergea în baza aeriană Latakia din Siria. Turnul de control a pierdut legătura cu piloţii la 20 de minute după decolare.

Tupolev 154 este o aeronavă de mărime medie, creată în anii '60 în Uniunea Sovietică, capabilă să decoleze şi să aterizeze în condiţii extreme. A fost principala aeronavă folosită de armata sovietică şi apoi rusă, dar este folosit şi în aviaţia civilă din Rusia şi alte 17 ţări.

Este unul dintre cele mai rapide avioane de zbor folosite în aviaţia civilă, putând atinge aproape o mie de kilometri pe oră.


Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că la bord se aflau aproximativ 70 de persoane.

Surse citate de presa rusă afirmă că avionul se îndrepta spre baza aeriană Latakia din Siria, dar a dispărut de pe radare când încă efectua manevre în spaţiul aerian rusesc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri