Analiză Cacealma sau amenințare reală? Ce l-a făcut pe Putin să își schimbe planul și să trimită arme nucleare în Belarus (CNN)

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Alexander Lukașenko
Vladimir Putin și Alexander Lukanșenko. Foto: Profimedia Images

Vladimir Putin a spus că plănuiește să staționeze arme nucleare tactice în Belarus, țara vecină aliată pe care a folosit-o ca să invadeze Ucraina. Când președintele rus rostește cuvântul „nuclear”, lumea îi acordă imediat toată atenția și se pare că acesta este principalul motiv pentru care liderul de la Kremlin face astfel de anunțuri, potrivit unei analize CNN.

Ca de obicei, lumea ar trebui să vadă dincolo de aparențe și să pună cuvintele lui Putin în contextul actual. Armele pe care Putin plănuiește să le mute în Belarus nu sunt arme nucleare strategice - acele rachete balistice intercontinentale gigantice care, dacă ar fi lansate, ar declanșa apocalipsa.

Armele nucleare tactice sunt mai mici, dar sunt puternice și pot fi folosite pe câmpul de luptă. Putin a tot amenințat în ultimul an că ne-am putea confrunta cu un război nuclear, în special atunci când operațiunea sa militară din Ucraina nu mai merge așa cum și-ar dori.

Acesta este contextul în care Putin a făcut anunțul. Președintele rus este un om cu multe probleme: forțele rusești bombardează orașele ucrainene din înaltul cerului, dar ofensiva terestră nu produce rezultatele pe care liderul de la Kremlin și le-ar dori.

ucraina razboi
Prin anunțul său, Vladimir Putin vrea să distragă atenția de la ofensiva terestră din estul Ucrainei care nu produce rezultatele dorite de liderul de la Kremlin. Foto: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine

În afară de câteva acorduri comerciale cu China, Putin nu s-a ales cu prea multe din întâlnirea sa cu liderul chinez, Xi Jinping. Mai mult, Rusia pare acum, mai mult ca niciodată, că este un partener secundar în alianța sa cu China.

Putin a dat vina pentru decizia pe care a luat-o pe tabăra adversă, spunând că este un răspuns la livrarea de muniție antitanc ce conține uraniu sărăcit a Marii Britanii pentru Ucraina, pe care președintele rus o consideră o formă periculoasă de intensificare a conflictului.

Oficialii britanici neagă acuzațiile și spun că muniția este folosită doar în scopuri convenționale.

Rusia a trimis deja avioane care pot fi echipate cu arme nucleare și sisteme de lansare a rachetelor Iskander în Belarus 

Putin a declarat că Rusia construiește deja un depozit pentru armele nucleare tactice care va fi pregătit până în luna iulie, dar nu a precizat când vor trimise și armele.

În plus, Rusia ar avea deja în Belarus 10 avioane care pot fi echipate cu arme nucleare, precum și sisteme de lansare a rachetelor Iskander cu rază scurtă de acțiune ce pot avea focoase nucleare.

De precizat ar fi că Putin a menționat că nu îi va preda controlul armelor tactice nucleare președintelui belarus Alexander Lukașenko - liderul de la Minsk a cerut astfel de arme de mai mult timp.

Doi diplomați americani contactați de CNN consideră că mutarea lui Putin este cel puțin ciudată. Lukașenko a semnat un acord în 1994 ca să predea armele nucleare strategice staționate în Belarus la finalul Războiului Rece.

iskander-tupolev-160
Rachetă Iskander și bombardier Tu-160. Colaj foto: Profimedia Images

Așadar, de ce a decis Putin să trimită din nou arme nucleare în Belarus? Unul dintre diplomați subliniază faptul că armele ar urma să fie întreținute de forțe rusești care vor fi staționați permanent pe teritoriul belarus - un nou semn că Lukașenko este și mai mult sub controlul lui Putin.

Belarusul este un „ostatic nuclear” al Rusiei, a transmis duminică secretarul Consiliului de securitate ucrainean Oleksii Danilov.

Administrația Biden pare neperturbată de anunțul lui Putin. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, Adrienne Watson, a spus că SUA monitorizează consecințele declarației lui Putin, dar a adăugat: „Nu am văzut niciun motiv pentru a ne modifica postura nucleară strategică, și nici vreo indicație că Rusia s-ar pregăti să folosească o armă nucleară. Suntem angajați în continuare apărării colective a alianței NATO.”

Totuși, mutarea armelor nucleare rusești în Belarus le aduce mai aproape nu doar de Ucraina, dar și de Polonia, Lituania și Letonia - state NATO aliate.

Acest lucru ridică nivelul de alertă în Europa - exact ceea ce Putin își dorește.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri