Carnaj într-un poligon rus în Belgorod. Doi recruți au deschis focul și au omorât 11 oameni. Moscova spune că au fost „teroriști”

Data actualizării: Data publicării:
soldai rusi
Carnaj într-un poligon de antrenament din Rusia, după ce doi recruți ar fi deschis focul asupra personalului unității Foto: Profimedia Images

Unsprezece persoane au fost împușcate mortal și alte 15 au fost rănite la un poligon de tragere din regiunea rusă Belgorod, unde se antrenau recruți pentru a fi trimiși în Ucraina, după ce doi dintre ei au deschis focul. Ministerul rus al Apărării a recunoscut incidentul într-un comunicat, dar îl numește un „atac terorist”. Potrivit presei ruse, cei doi recruți care au deschis focul înainte de a fi uciși erau din spațiul CSI, mai precis din Tadjikistan.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că doi cetățeni ai „unei țări din CSI” (Comunitatea Statelor Independente, care reunește Rusia și majoritatea fostelor republici sovietice - n.r.) au comis un „atac terorist” la un poligon de tragere din regiunea Belgorod. Împușcăturile au ucis 11 persoane și au rănit alte 15. Atacatorii au fost în cele din urmă uciși. Incidentul a avut loc în timpul unui curs de tir pentru antrenarea unor voluntari care au decis să meargă la război.

Persoanele rănite au fost duse la spital, iar unele se află în stare gravă.

Bilanțul încă nu este clar, unele surse neoficiale anunțând chiar 22 de morți. Atacatorii - trei, după unele surse, dintre care doi au fost uciși și unul ar fi reușit să fugă - ar fi deschis focul cu arme de calibru mic asupra personalului unității.

Ministerul rus al Apărării a declarat că victimele erau voluntari „care și-au exprimat dorința de a participa la operațiunea specială”, un termen preferat de Kremlin pentru invazia din Ucraina.

„Baza”, un canal Telegram cu știri despre forțele de ordine, a informat că împușcăturile au avut loc sâmbătă dimineața pe terenul de antrenament militar din districtul Valuiski, la numai 15 kilometri de granița cu Ucraina. 

În ultimul timp, regiunea Belgorod, aflată în imediata vecinătate a Ucrainei, a devenit din ce în ce mai frecvent teatrul unor incidente pentru care rușii îi învinuiesc pe ucraineni sau spun că sunt „accidente” - explozii la depozite de armament, de combustibil, centrale electrice sau chiar bombardamente în orașul de reședință, care are peste 300.000 de locuitori, așa cum s-a întâmplat joi.

Putin are probleme mari cu mobilizarea de noi trupe

Incidentul din poligon are loc în toiul unei campanii extrem de nepopulare de mobilizare pe care Vladimir Putin a anunțat-o în urmă cu trei săptămâni, în speranța de a reface efectivele armatei sale epuizate în Ucraina și de a da un nou impuls ofensivei.

La începutul lunii octombrie, tot din regiunea Belgorod au venit imagini cu sute de soldați ruși mobilizați care denunțau revoltați condițiile grele, lipsa de provizii și de arme.

La sfârșitul lunii septembrie, un bărbat înarmat a deschis focul într-un centru de recrutare din Rusia în regiunea Irkuțk. Tânărul de 25 de ani a intrat în centrul de recrutare și l-a împușcat pe comandant în spate, de la distanță mică. Comandantul a fost internat în stare critică.

Vineri, Putin a declarat că 222.000 de oameni au fost deja chemați la datorie, iar 33.000 dintre ei au fost detașați în unități militare pentru misiuni de luptă ulterioare. Armata rusă are ca obiectiv să recruteze în total 300.000 de noi soldați, dar grupurile pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea că numărul real ar putea fi semnificativ mai mare.

Haos la centrele de recrutare

Anunțul privind mobilizarea parțială a declanșat proteste și un exod în masă al bărbaților ruși cu vârstă de luptă și al familiilor acestora, sute de mii de persoane fugind din Rusia. Cei mai mulți au plecat în Armenia, Georgia și Kazahstan, țări vecine unde cetățenii ruși încă pot intra, după ce Uniunea Europeană și-a închis practic granița pentru ei.

Putin a declarat că toți bărbații mobilizați trebuie să primească pregătire de luptă înainte de a fi trimiși pe front, dar au existat o serie de relatări din partea avocaților, activiștilor și grupurilor pentru drepturile omului că bărbați în vârstă, inapți din punct de vedere medical sau scutiți medical au fost chemați și trimiși în luptă fără antrenament militar, iar unii dintre ei au murit chiar în centrele de mobilizare.

Alții au declarat că au fost nevoiți să-și cheltuiască banii proprii pentru a-și cumpăra echipament de protecție, deoarece unitățile lor militare nu au le-au putut furniza echipament adecvat.

Primele sicrie cu noii recruți morți pe front încep să sosească în Rusia

Haosul din efortul de mobilizare a atras critici inclusiv din partea propagandiștilor Kremlinului și a bloggerilor militari, care au audiențe uriașe. Sub presiune, autoritățile regionale au recunoscut unele greșeli, punându-le în principal pe seama birourilor de înrolare și a bazelor de date învechite.

Unii soldați mobilizați recent au murit deja în Ucraina. Prima recunoaștere oficială a venit din partea regiunii Celiabinsk, în apropiere de Munții Ural, unde biroul guvernatorului a anunțat într-o declarație că cinci rezidenți au fost uciși în luptă.

Joi, o jurnalistă a rețelei Russia Today, al cărei redactor-șef, Margarita Simonian, a susținut cu infocare invadarea Ucrainei, a scris că prietenul ei, un oficial de 28 de ani din guvernul de la Moscova, Aleksei Martinov, a murit în Ucraina la două săptămâni după ce a primit convocarea. „A fost mobilizat pe 23 septembrie... Zero experiență de luptă. A fost trimis pe front doar câteva zile mai târziu și a murit în mod eroic, pe 10 octombrie”, a scris jurnalista, Natalia Loseva, într-o postare pe Telegram.

Editor : Alexandru Rotaru | Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri