Cine este Aleksei Navalnîi, omul care s-a luat la trântă cu regimul lui Vladimir Putin

Data actualizării: Data publicării:
Aleksei Navalnîi la un miting anticorupție în iulie 2019
Aleksei Navalnîi la un miting anticorupție în iulie 2019 Foto: Profimedia

Un avion medical a plecat din Germania vineri dimineaţă pentru a-l aduce pe Aleksei Navalnîi din Siberia, unde opozantul rus se află într-un spital la reanimare. Avionul a decolat de la Nurnberg la ora locală 3:11 (4:11, ora României ), iar Spitalul de Caritate din Berlin este pregătit să-l primească pe Aleksei Navalnîi.

De transport de ocupă un ONG german, Cinema for Peace, care a mai efectuat o operaţiune similară în 2018, cu o membră a grupului Pussy Riot.

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai acerbi critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova când i s-a făcut rău în avion, iar comandantul aeronavei a decis să efectueze o aterizare de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei. Purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmiş, care călătorea cu el, s-a declarat convinsă că opozantul a fost victima unei „otrăviri intenţionate”. Opozantul rus este în comă la spitalul din Omsk, conectat la un aparat de ventilație artificială.

Mulți se tem că Aleksei Navalnîi, opozantul rus care este în comă după ce ar fi fost otrăvit, va avea soarta altor disidenți care au îndrăznit să-l conteste public, vizibil și repetat pe Vladimir Putin: Anna Politovskaia, Boris Nemțov sau Aleksandr Litvinenko, toți asasinați.

Cine e și ce a făcut Alexei Navalnîi ca să stârnească furia Kremlinului?

De mai bine un deceniu, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, e simbolul opoziției la adresa lui Vladimir Putin. Neobosit în eforturile lui de a scoate în evidență tot ce este putred la Kremlin și în aparatul de stat și de a încerca să planteze în conștiința colectivă nevoia de schimbare, și-a trăit viața de la un protest la altul și între o eliberare și o nouă arestare.

Denunță corupția din marile companii de stat

Activismul l-a început în 2008 cu dezvăluiri pe blogul personal despre corupție și infracțiuni comise și trecute cu vederea în marile companii de stat din Rusia. Găsise și o cale de a se infiltra în aceste corporații pentru a urmări chiar de la sursă neregulile. Devenise acționar minoritar și începuse să adreseze întrebări incomode. Apoi stilul în care le relata și opțiunea de a transmite totul pe internet i-au adus o mulțime de susținători în rândul electoratului tânăr, indiferent până atunci la problemele politice.

Un joc de-a șoarecele și pisica

Trei ani mai târziu, în preajma alegerilor legislative din decembrie 2011, a organizat prima manifestație împotriva puterii și a fost arestat pentru prima oară. A stârnit furia conducerii de la Moscova după ce a numit formațiunea lui Vladimir Putin un partid de hoți și escroci.

De atunci a urmat un lung joc de-a șoarecele și pisica între el și regimul de la Kremlin. A fost inculpat, judecat și, într-un final, condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru acuzația de deturnare de fonduri - un proces politic, așa cum a fost descris de mulți analiști și oficiali occdentali. Numai în 2017 a fost arestat de trei ori pentru participarea la diverse acțiuni împotriva Kremlinului.

Ghimpele din coasta lui Vladimir Putin

După asasinarea lui Boris Nemțov în 2015 și exilul lui Mihail Hodorkovski, Aleksei Navalnîi a rămas marele ghimpe din coasta lui Vladimir Putin. Aproape orice apariție în public era considerată un afront la adresa Kremlinului și orice apel la nesupunere se încheia violent.

Apropiații spun că au mai existat tentative de a atenta la viața lui Aleksei Navalnîi. Anul trecut a fost diagnosticat cu o afecțiune a pielii apărută, cel mai probabil, crede medicul lui, după expunerea la un agent toxic.

Singurul mare regret al lui Navalnîi e că nu a avut niciodată șansa să-și măsoare puterile cu Vladimir Putin în alegerile prezidențiale. Tentativa sa de a candida în 2018 a fost respinsă pe motiv că avea o condamnare la activ.

Citiți și: Putin îi transmite „însănătoșire rapidă” principalului său opozant, Aleksei Navalnîi, după ce acesta ar fi fost otrăvit

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...