Galerie Foto Cine este Alina Kabaeva, presupusa iubită a lui Putin pe care UE vrea să o treacă pe „lista neagră”

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin ii da un buchet de flori alinei kabaeva
Alina Kabaeva și Vladimir Putin, la un eveniment găzduit de Kremlin. Foto: Profimedia Images

Despre Alina Kabaeva - politician, mare șefă peste presă, fostă gimnastă olimpică și, dacă zvonurile sunt adevărate, iubita lui Vladimir Putin și mama unora dintre copiii acestuia - se vorbește de mai mulți ani, dar acum ea a intrat în vizorul UE și ar putea fi pusă pe „lista neagră” a persoanelor sancționate.

Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images

Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images | Poza 1 din 20
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images | Poza 2 din 20
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images | Poza 3 din 20
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images
Alina Kabaeva. la Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney Foto: Profimedia Images | Poza 4 din 20
Alina Kabaeva. la Jocurile Olimpice din 2000 de la Sydney Foto: Profimedia Images
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images | Poza 5 din 20
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images | Poza 6 din 20
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images | Poza 7 din 20
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images | Poza 8 din 20
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images | Poza 9 din 20
Gimnasta Alina Kabaeva a fost numită „cea mai flexibilă femeie din Rusia” Foto: Profimedia Images
Alina Kabaeva și Vladimir Putin, la un eveniment găzduit de Kremlin. Foto: Profimedia Images | Poza 10 din 20
Alina Kabaeva și Vladimir Putin, la un eveniment găzduit de Kremlin. Foto: Profimedia Images
Alina Kabaeva și Vladimir Putin la un eveniment la Kremlin Foto: Profimedia Images | Poza 11 din 20
Alina Kabaeva și Vladimir Putin la un eveniment la Kremlin Foto: Profimedia Images
Alina Kabaeva, bănuită că ar fi iubita lui Vladimir Putin, este cu 31 de ani mai mică decât liderul de la Kremlin Foto: Profimedia Images | Poza 12 din 20
Alina Kabaeva, bănuită că ar fi iubita lui Vladimir Putin, este cu 31 de ani mai mică decât liderul de la Kremlin Foto: Profimedia Images
Zvonurile că Alina Kabaeva ar avea o relație cu Vladimir Putin au apărut în 2008 Foto: Profimedia Images | Poza 13 din 20
Zvonurile că Alina Kabaeva ar avea o relație cu Vladimir Putin au apărut în 2008 Foto: Profimedia Images
Despre presupusa poveste de iubire dintre Putin și Kabaeva s-a speculat ani în şir, îndeosebi după invazia Rusiei în Ucraina. Foto: Profimedia Images | Poza 14 din 20
Despre presupusa poveste de iubire dintre Putin și Kabaeva s-a speculat ani în şir, îndeosebi după invazia Rusiei în Ucraina. Foto: Profimedia Images
Vladimir Putin nu vorbește aproape niciodată de viața sa privată, dar a negat zvonurile că ar avea o relație cu Alina Kabaeva Foto: Profimedia Images | Poza 15 din 20
Vladimir Putin nu vorbește aproape niciodată de viața sa privată, dar a negat zvonurile că ar avea o relație cu Alina Kabaeva Foto: Profimedia Images
Alina Kabaeva, la o gală de premiere a sportivilor ruși, în 2008 Foto: Profimedia Images | Poza 16 din 20
Alina Kabaeva, la o gală de premiere a sportivilor ruși, în 2008 Foto: Profimedia Images
Alina Kabaeva a fost numită în fruntea grupului care controlează toată presa de stat din Rusia Foto: Profimedia Images | Poza 17 din 20
Alina Kabaeva a fost numită în fruntea grupului care controlează toată presa de stat din Rusia Foto: Profimedia Images
Alina Kabaeva a organizat un festival „patriotic” de gimnastică ritmică la Moscova, în aprilie Foto: Profimedia Images | Poza 18 din 20
Alina Kabaeva a organizat un festival „patriotic” de gimnastică ritmică la Moscova, în aprilie Foto: Profimedia Images
Alina Kabaeva ar putea fi pusă pe noua listă cu persoane sancționate pe care o pregătește UE Foto: Profimedia Images | Poza 19 din 20
Alina Kabaeva ar putea fi pusă pe noua listă cu persoane sancționate pe care o pregătește UE Foto: Profimedia Images
O gimnastă face semnul Z cu panglica la festivalul patriotic organizat de Alina Kabaeva în aprilie 2022 Foto: Profimedia Images | Poza 20 din 20
O gimnastă face semnul Z cu panglica la festivalul patriotic organizat de Alina Kabaeva în aprilie 2022 Foto: Profimedia Images
,

Surse BBC au confirmat că ea figurează pe cea mai recentă listă de persoane care ar urma să fie sancționate de UE. Potrivit AFP, ar fi vizată de sancțiuni pentru rolul său în difuzarea propagandei Kremlinului și pentru că este „strâns asociată” cu președintele Putin, în vârstă de 69 de ani. Proiectul documentului pregătit de UE - care încă nu a fost aprobat - evită să o numească însă ca fiind parteneră a acestuia. 

Aceste sancțiuni, decise după invazia rusă din Ucraina, sunt concepute pentru a-i pedepsi pe cei apropiați de regimul lui Vladimir Putin - oligarhi, politicieni și alți oficiali despre care se spune că au beneficiat de pe urma relațiilor cu președintele.

Luna trecută, SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva fiicelor sale, Maria Voronțova, 36 de ani, și Katerina Tihonova, 35 de ani, cei doi copii pe care Putin îi are cu fosta soție, Liudmila.

Până acum, Alina Kabaeva a scăpat de sancțiuni, dar este posibil să fi simțit că i se pregătește ceva, pentru că în martie, o petiție online a cerut expulzarea ei din Elveția, acolo unde are reședința.

Primele zvonuri despre o relație între Vladimir Putin și Alina Kabaeva

Liderul Rusiei a fost întotdeauna o persoană extrem de discretă în privința vieții sale private. De câte ori i s-au pus întrebări pe această temă, a evitat să răspundă. Totuși, în cazul Alinei Kabaeva comportamentul său a fost diferit: el a negat în mod explicit că ar avea o relație cu gimnasta, notează BBC.

În 2008, ziarul „Moskovski Korrespondent” a relatat că Vladimir Putin vrea să divorțeze de soția sa Liudmila și să se căsătorească cu Alina Kabaeva, care este cu 31 de ani mai tânără decât președintele.

Amândoi au negat aceste informații, iar la scurt timp după aceea, autoritățile au închis ziarul. Vladimir Putin și Liudmila Putina aveau însă să-și anunțe despărțirea cinci ani mai târziu.

În momentul în care liderul de la Kremlin nega că ar fi avut o relație cu Alina Kabaeva, aceasta făcea tranziția de la o carieră sportivă de succes la una politică.

„Cea mai flexibilă femeie din Rusia”

Alina Kabaeva a excelat la gimnastică ritmică. S-a spus că ar fi fost chiar cea mai bună din lume. Are o mișcare care îi poartă numele și era una dintre cele mai importante sportive din echipa care a dominat în acest sport. Rusia a câștigat toate medaliile olimpice de aur în perioada 2000-2016.

Născută în 1983, Alina Kabaeva a început gimnastica ritmică la vârsta de 4 ani. „Nu mi-a venit să-mi cred ochilor când am văzut-o prima dată. Fata are o combinație rară a două calități cruciale în gimnastica ritmică - flexibilitate și agilitate”, mărturisea antrenoarea ei, Irina Viner. De altfel, Alina Kabaeva avea să devină cunoscută drept „cea mai flexibilă femeie din Rusia”.

Și-a făcut debutul internațional în 1996 și a fost câștigătoarea-surpriză la Campionatele Europene din 1998.

La Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, o greșeală necaracteristică, la proba cu cercul, a costat-o scump și nu a putut obține decât bronzul. Patru ani mai târziu, la Atena, ea a reușit să cucerească aurul.

Până la retragere, pe lângă premiile olimpice, ea a câștigat 18 medalii la Campionatele Mondiale și 25 la Campionatele Europene.

La fel ca alți sportivi ruși, nu a scăpat de „pata” dopajului, pierzând medaliile la un eveniment din 2001 după ce a fost depistată pozitiv la o substanță interzisă.

Cum a devenit bogată Alina Kabaeva

După ce s-a retras din sport, a trecut în politică, ocupând un loc în camera inferioară a parlamentului rus în perioada 2007-2014, aleasă pe listele  partidului de guvernământ Rusia Unită.

În 2014, a devenit președinta Grupului Național Media, compania care deține participații importante în aproape toate marile instituții media de stat din Rusia. Așa se face că posturile de televiziune din Rusia transmit neîncetat un mesaj pro-Kremlin cu privire la războiul din Ucraina, acuzând ucrainenii că își bombardează propriile orașe și prezentând trupele rusești drept eliberatoare.

Poziția ocupată se pare că a făcut din Alina Kabaeva o femeie foarte bogată. Unele documente scurse către presă indicau că ea ar câștiga aproximativ 12 milioane de dolari (9,7 milioane de lire sterline) pe an.

Alina Kabaeva și copiii lui Vladimir Putin

Nu se știe când s-a întâlnit prima dată cu Vladimir Putin, dar este un fapt obișnuit ca sportivii olimpici să fie primiți de președintele unei țări. Există o fotografie a celor doi încă din 2001, când Vladimir Putin i-a acordat Ordinul Prieteniei - o înaltă distincție acordată de statul rus.

Există zvonuri că cei doi au și copii împreună, deși informațiile nu sunt exacte atunci când e vorba de numărul acestora.

Un ziar elvețian a relatat că Alina Kabaeva a născut un băiat în 2015, la o clinică de lux de lângă lacul Lugano, și ar fi dat naștere încă unui băiat, în același loc, în 2019. Pe de altă parte, The Sunday Times și Wall Street Journal susțin că în 2019 ea a născut gemeni, la Moscova, dar informațiile celor două publicații cu mai coincid atunci când este vorba de numărul de copii pe care îi are Alina Kabaeva.

Kremlinul neagă, pe de altă parte, informațiile că acești copii ar fi ai lui Vladimir Putin. În 2015, purtătorul său de cuvânt a declarat că „informațiile despre nașterea unui copil al cărui tată ar fi Vladimir Putin nu corespund realității”.

Putin este extrem de prudent - în public, el nu a menționat niciodată nici măcar numele copiilor pe care îi are cu Liudmila, a spus doar că are două fiice adulte, așa încât este probabil ca speculațiile să continue.

Alina Kabaeva laudă operațiunea rusă din Ucraina

La rândul său, Alina Kabaeva a intrat și a ieșit din lumina reflectoarelor de când au apărut zvonurile despre relația ei cu Vladimir Putin. A apărut pe o copertă „Vogue” în 2011, în care purta o rochie aurie scumpă de la casa de modă franceză Balmain. De asemenea, ea a fost cea care a purtat torța la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 de la Soci.

Recent, în aprilie, ea a apărut la un eveniment de gimnastică pentru juniori organizat la Moscova și a anulat astfel zvonurile că s-ar ascunde. La evenimentul respectiv, organizat chiar de ea, micii sportivi au făcut semnul Z cu panglica în timpul evoluțiilor, iar ea a lăudat efortul de război al Rusiei. Unele publicații au observat că purta o verighetă.

De când a început războiul din Ucraina, au fost voci care au cerut ca ea să fie sancționată. „Wall Street Journal” a sugerat însă că SUA ar avea o anume reticență, de teamă că o asemenea măsură ar putea fi considerată o lovitură „mult prea personală” pentru Putin, iar tensiunile vor escalda. Totuși, opțiunea s-ar putea să nu fie complet exclusă. Când Casa Albă a fost întrebată în aprilie de ce Alina Kabaeva nu se află pe cea mai recentă listă de sancțiuni, secretarul de presă a răspuns: „Nimeni nu este în siguranță”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri