Igor Krasnov, procurorul general al Rusiei, a avertizat că problema corupției se agravează. Oficialul a declarat pentru presa de stat rusă că 30.000 de funcționari au fost sancționați pentru corupție în 2024. Cazurile de luare de mită au crescut cu cel puțin 30% din 2023, iar sute de companii au fost amendate pentru că au oferit mită, a spus Krasnov, potrivit Business Insider.
Procurorul general al Rusiei a declarat luni că numărul cazurior de corupție descoperite de autorități în rândul funcționarilor au explodat în acest an, cu o creștere de 30% a cazurilor de luare de mită comparativ cu 2023. Igor Krasnov a declarat presei de stat că aproape 30.000 de funcționari ruși au fost prinși și sancționați pentru încălcarea normelor anti-mită în 2024. Din acest total, 500 au fost concediați pentru „pierderea încrederii”, a spus Krasnov.
Procurorul general a declarat că cel puțin jumătate din toate cazurile de corupție au implicat mită și că aproape 19.000 de astfel de infracțiuni au fost descoperite în primele nouă luni ale anului 2024. Numărul este apropiat de cele 20.300 de cazuri de luare de mită descoperite de biroul său în 2023, a adăugat Krasnov.
„În acest an, numărul de astfel de infracțiuni a crescut cu peste 30%, cu peste 6.600 de cazuri”, a spus el.
Potrivit lui Krasnov, fonduri și proprietăți în valoare de aproximativ 760 de miliarde de ruble au fost confiscate în ultimii cinci ani de la funcționari acuzați de corupție. Această sumă valorează aproximativ 7,6 miliarde de dolari în prezent.
Aproximativ 200 de companii au fost amendate în prima jumătate a anului 2024 pentru că au încercat să mituiască funcționari, a mai spus procurorul general.
ISW: Corupția va crește povara economică impusă deja de războiul din Ucraina
Analiștii de la think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul la Washington, au declarat că corupția sistemică din Rusia este de natură să exacerbeze poverile economice ale țării din cauza războiului dus în Ucraina.
„Presiunile economice din ce în ce mai mari ale Rusiei care decurg din război, combinate cu corupția generalizată, lipsa forței de muncă și ineficiența BIA din Rusia, vor agrava probabil costul războiului Rusiei și vor submina în continuare capacitatea acesteia de a susține în mod eficient operațiunile BIA, menținând în același timp stabilitatea economică”, a scris ISW. BIA se referă la baza industrială de apărare, o rețea de companii și producători care furnizează guvernelor arme și echipamente militare.
Rubla a slăbit deja considerabil de la începutul războiului și se tranzacționează în prezent la aproximativ 100 față de dolarul american, față de aproximativ 75 de ruble pentru dolar înainte de martie 2022. Având în vedere sancțiunile internaționale, liderul Rusiei, Vladimir Putin, a orientat puternic economia și cheltuielile guvernamentale către producția de apărare, recrutare și plăți către familiile soldaților.
Rusia a cheltuit deja peste 200 de miliarde dolari pentru a invada Ucraina
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a estimat sâmbătă că Rusia a „risipit” peste 200 de miliarde de dolari pentru invadarea Ucrainei.
„Rusia a plătit un preț uluitor pentru nebunia lui Putin”, a declarat Austin la Reagan National Defense Forum.
El a mai spus că războiul a ucis sau rănit cel puțin 700.000 de soldați ruși.
Ministerul rus al Apărării s-a confruntat dintotdeauna cu probleme de corupție. În timp ce amploarea corupției în cadrul organizației este dificil de determinat, aceasta iese în evidență uneori atunci când oficialii de top sunt înlăturați.
În iunie, de exemplu, cinci persoane de rang înalt din armata rusă, inclusiv un fost ministru adjunct al apărării, au fost arestate pentru corupție.
Acuzațiile au fost formulate imediat după înlocuirea lui Serghei Șoigu, ministrul de lungă durată al apărării al țării.
Unii analiști, precum Mark Galeotti, cercetător principal la think tank-ul Royal United Services Institute, au declarat atunci pentru Business Insider că ei cred că arestările ar putea fi legate de înlocuirea lui Șoigu.
Editor : B.E.