Cuceririle costisitoare ale Rusiei în Ucraina. Cu ce s-a ales Putin după trei ani de război și care a fost prețul pe care l-a plătit
Data actualizării: Data publicării:
Devastarea provocată de război, miile de victime, exodul populației și sfidarea celor rămași în teritoriile ocupate vor limita mult câștigurile obținute de Rusia de pe urma cuceririlor făcute în Ucraina. Foto: Profimedia Images
În prezent, în jur de 20% din Ucraina se află sub ocupația Rusiei, inclusiv Crimeea și părți mari din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojia. Moscova speră că va beneficia și economic de pe urma cuceririlor făcute, însă, în acest moment al războiului, teritoriile anexate ilegal reprezintă mai degrabă o povară pentru economia rusă decât un atu, potrivit unei analize Foreign Affairs. După aproape 3 ani de război, cu ce s-a ales Rusia de pe urma invaziei și cât de costisitoare a fost expansiunea sa teritorială?
Pierderile umane de pe urma războiului din Ucraina sunt uriașe. Forțele ruse conduc teritoriile ocupate cu o mână de fier, desfășurând o campanii nemiloase de tortură, răpiri, violență și ucideri arbitrare.
Dar consecințele economice sunt cele care vor determina, în mare parte, felul în care va fi judecată în viitor decizia lui Putin de a invada Ucraina în februarie 2022. Dacă Rusia va beneficia economic de pe urma ocupației, războiul s-ar putea să rămână în istorie ca un succes strategic, în ciuda pierderilor mari și a suferinței provocate poporului ucrainean.
Dacă Rusia va suferi economic din cauza deciziei de a invada Ucraina, războiul va fi văzut drept o greșeală barbară prin care Moscova și-a pecetluit singură soarta.
Rezultatul războiului va influența, de asemenea, și apetitul altor posibili agresori pentru expansiune teritorială și imperialism, precum liderul nord-coreean Kim Jong Un, care râvnește la bogățiile Coreei de Sud, sau președintele chinez Xi Jinping, care a pus de mult timp ochii pe Taiwan și industria sa avansată de tehnologie. L-ar putea influența chiar și pe președintele american Donald Trump, care a amenințat în ultimul timp că va invada Canada, Groenlanda și Panama.
Ținând cont de luptele sângeroase din Ucraina și în lipsa unor schimbări teritoriale spectaculoase pe câmpul de luptă, nici Kievul, nici Moscova nefiind capabile să își lovească decisiv adversarul, a venit timpul pentru o evaluare a beneficiilor și costurilor unei ocupații rusești prelungite în estul Ucrainei.
Populația în regiunile ucrainene ocupate de Rusia a scăzut cu 56% din 2014 și până în prezent
Devastarea provocată de război, miile de victime, exodul populației și sfidarea celor rămași în teritoriile ocupate vor limita mult câștigurile obținute de Rusia de pe urma cuceririlor făcute, chiar fără a lua în considerare pierderile umane uriașe suferite de armata rusă.
Încă din 2014, oamenii din regiunile ucrainene ocupate de forțele proruse au fugit din cauza infracționalități și a luptelor neîncetate și pentru că preferau guvernul de la Kiev și nu pe conducătorii pro-Moscova ai regiunilor separatiste.
Orașul Mariupol (în poză), care avea o populație de 500.000 de oameni, a fost pus la pământ și peste 90% din clădiri au fost distruse. În alte orașe, precum Bahmut sau Vovceansk, nu a mai rămas nimic în picioare. Foto: Profimedia Images
Intensificarea luptelor în 2022 a declanșat un nou val de oameni care au fugit din teritoriile ocupate de Rusia. Mai sunt cel mult cinci milioane de ucraineni în cele cinci regiuni anexate, potrivit datelor Organizației Internaționale pentru Imigrație, reprezentând o scădere cu 56% față de cei 11,4 milioane de oameni care trăiau acolo înainte de 2014.
În timp ce în Crimeea, care a fost mai ferită de consecințele războiului și unde poate o mai mare parte a populației ar prefera să facă parte din Rusia, unde populația a scăzut doar cu 17%, alte regiuni ocupate s-au golit de până la 90% din populația de dinainte de război.
Cei care au rămas acolo sunt de obicei persoane mai în vârstă, mai puțin educate și cu probleme de sănătate – grupuri care au rămas pe loc pentru că le era imposibil să plece și care, și după război, nu vor contribui la economie, ci vor avea nevoie de ajutorul statului.
Costul uriaș al reconstrucției Ucrainei și colonizarea teritoriilor ocupate de Rusia
Chiar dacă locuitorii teritoriilor ocupate nu ar opune rezistență și ar căuta să trăiască în pace, să fie productivi și să își plătească taxele, sunt pur și simplu prea puțini ca să contribuie în mod semnificativ la economia Rusiei.
Lipsa forței de muncă reprezintă o mare problemă în toate regiunile ocupate, mai puțin Crimeea. Rusia va fi nevoită să colonizeze zonele ocupate, dar asta ar însemna aducerea unui număr mare de oameni din alte părți ale țării.
Teritoriile ocupate duc lipsă de o industrie și o infrastructură capabile să susțină producția economică. Bombardamentele de artilerie și rachete și atacurile cu dronă au vizat depozite, drumuri, poduri și căi ferate, devastând activitatea economică din zonele ocupate din Ucraina.
Orașul Mariupol, care avea o populație de 500.000 de oameni, a fost pus la pământ și peste 90% din clădiri au fost distruse. În alte orașe, precum Bahmut sau Vovceansk, nu a mai rămas nimic în picioare.
Costul reconstrucției regiunilor devastate este unul uriaș. În 2023, autoritățile ruse au avansat un program de dezvoltare de 11 miliarde de dolari pentru regiunile ocupate, dar fondurile vor fi folosite, cel puțin parțial, în scopuri militare sau vor „dispărea” din cauza corupției, așa cum s-a mai întâmplat și în trecut.
Ocupația rusească nu va aduce decât stagnare și degradare pentru economia locală
Producția industrială în regiunile Donețk și Luhansk a scăzut cu 70% din 2013 în 2015; producția de cărbune - un sector care contribuia masiv la economia regiunilor - a scăzut cu 75%. Între 2014 și 2022, ce a mai rămas din industrie a fost ori integrat în lanțurile de producție din Rusia, ori dezasamblat și mutat în Rusia.
Donețk a produs 2,9 milioane de tone de cărbune în 2022, față de cele 37,8 milioane de tone pe care le-a produs în 2013. Rezervele de resurse critice, precum cele de litiu, se află în teritoriile rămase sub controlul Kievului.
Rusia a investit masiv în Crimeea, regiunea cea mai puțin afectată de război din toate cele ocupate de ruși, care au militarizat peninsula și au reabilitat baze militare și aeroporturi. Acum, din cauza declinului populației, economia regiunii depinde în mare parte de fondurile venite din bugetul federal al Rusiei.
Imagine aeriană a orașului Torețk, regiunea Donețk, aflat sub bombardamentele aviației și artileriei ruse. Foto: Profimedia Images
Sancțiunile economice au făcut ca cele mai multe companii, chiar și cele rusești, să stea cât mai departe de teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă. Ocupația rusească nu va aduce decât stagnare și degradare pentru economia acestor zone.
În Herson, bugetul este format în proporție de 99% din subvenții federale, ceea ce înseamnă că activitatea economică independentă este practic total inexistentă. Situația este aproape la fel de rea și în celelalte regiuni, fiind greu de crezut că Rusia va putea revitaliza economia teritoriilor ocupate, chiar și după o eventuală încetare a focului.
Ce rămâne în urma războiului lui Putin: devastare totală, zone depopulate și nicio speranță de recuperare
Războiul a produs 750.000 de victime de partea Rusiei, inclusiv între 120.000 și 200.000 de soldați uciși. Moscova a cheltuit 200 de miliarde de dolari pe armată în cei trei ani de război, cu toate că suma reală ar putea fi mult mai mare, acestea fiind doar cheltuielile militare directe.
Mii de tancuri, blindate, sisteme de artilerie și alte echipamente militare ale Rusiei, cele mai multe moștenite din era sovietică, au fost distruse în Ucraina.
Sancțiunile au provocat pagube enorme, iar între 500.000 și 1,3 milioane de ruși tineri și cu studii superioare au părăsit țara începând din 2022.
Costul economic al războiului lui Putin este clar și, chiar dacă luptele se vor încheia prin câștiguri teritoriale pentru Rusia, ocuparea unor zone depopulate și devastate de ani de conflict oferă puține speranțe de recuperare.
Putin nu se va alege cu nicio pradă de pe urma cuceririlor armatei ruse, ci doar cu dezastrul lăsat în urmă de propriile sale trupe – o lecție importantă pentru orice alt lider cu planuri expansioniste.
Chiar dacă Putin va păstra controlul asupra teritoriilor din sud-estul Ucrainei în viitorul apropiat, el cu siguranță nu va rămâne în istorie drept un lider care a adus câștiguri economice și strategice pentru Rusia.