Cum a fost „subvenționat” bugetul de apărare al Rusiei de taxele firmelor occidentale. „E vorba de 40 de miliarde de euro”

Data actualizării: Data publicării:
Raiffeisen Rusia
Banca austriacă Raiffeisen rămâne cel mai mare plătitor european de impozite pe profit în Rusia, cu 457 de milioane de euro (522 de milioane de dolari) plătiți numai în 2023. Foto: Profimedia

Companiile occidentale au plătit cel puțin 40 de miliarde de euro (46 de miliarde de dolari) în impozite către Rusia în ultimii trei ani, potrivit unei investigații realizate de publicația Follow the Money și publicată pe 10 iunie.

Această sumă reprezintă aproape o treime din bugetul de apărare al Rusiei pentru 2025.

Șaptesprezece dintre cele mai mari 20 de companii străine contribuabile din Rusia provin din țările G7 și UE, principalii susținători internaționali ai Ucrainei, a scris publicația de investigații, citând un raport anterior al Școlii de Economie din Kiev (KSE) și al asociației B4Ukraine.

Firmele străine care încă operează în Rusia reprezintă o sursă vitală de finanțare pentru efortul de război al Rusiei, în contextul sancțiunilor occidentale și al cheltuielilor de război în creștere vertiginoasă.

Câte companii occidentale s-au retras din Rusia

Rapoarte anterioare ale KSE arătau că doar 472 din peste 4.000 de companii străine s-au retras din Rusia după izbucnirea războiului pe scară largă în Ucraina în 2022, în timp ce 1.360 și-au redus operațiunile.

Banca austriacă Raiffeisen rămâne cel mai mare plătitor european de impozite pe profit în Rusia, cu 457 de milioane de euro (522 de milioane de dolari) plătiți numai în 2023. În total, companiile americane au generat cele mai mari venituri pentru Rusia, urmate de entitățile comerciale germane.

Compania de tutun Philip Morris, PepsiCo, UniCredit Bank, Mars și alți giganți occidentali ai afacerilor au continuat, de asemenea, să umple visteria Rusiei, chiar dacă guvernele occidentale au donat aproximativ 170 de miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei pentru a face față agresiunii rusești, potrivit anchetei.

Firmele au oferit diverse explicații pentru prezența lor continuă în Rusia. Unele au susținut că produsele lor sunt esențiale pentru consumatorii ruși, în timp ce altele au invocat îngrijorarea pentru siguranța angajaților lor, a raportat publicația.

Citește și

Veniturile din petrol s-au prăbușit. Rusia reduce proiectele-cheie din aviație, tehnologie și industria auto

Follow the Money a remarcat, de asemenea, că Rusia îngreunează ieșirea companiilor de pe piața sa, de exemplu, permițându-le să-și vândă activele doar la prețuri extrem de mici. Rusia a confiscat anterior în mod direct activele unor companii care au rămas în țară.

Companiile care au decis să părăsească piața ar fi trebuit să plătească peste 170 de miliarde de dolari în amortizări și taxe de ieșire.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut măsuri punitive împotriva companiilor occidentale care încă operează în Rusia, spunând că acestea trebuie „strânse de gât” ca răspuns la ceea ce el a descris ca fiind încercări occidentale de a sufoca economia rusă.

În ciuda retoricii, Rusia continuă să exploreze căi de reangajare cu întreprinderile străine. În februarie, Putin a dat instrucțiuni guvernului său să se pregătească pentru eventuala revenire a firmelor occidentale.

Totuși, potrivit lui Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte, nu s-au primit cereri oficiale din partea companiilor care doresc să reintre pe piață.

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când se dă drumul la aerul condiţionat în maşină pentru a o răcori repede şi pentru a consuma puţin...
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, în robă, alături de mama ei, după ce a absolvit a doua facultate la 43 de ani. Cum a...
Pro FM
Fiul lui Cher, Elijah Blue Allman, spitalizat de urgență după o supradoză: „Este norocos că a supraviețuit”
Film Now
Dakota Johnson, val de critici despre industria de la Hollywood: „Totul e un haos!” Artista, revoltată de...
Adevarul
Ce părere aveau americanii despre români acum un secol jumătate. „Moldo-vlahii au fost poporul cel mai rău...
Newsweek
Toți pensionarii au pierdut la pensie între 64 de lei și 350 lei. Ce vești rele mai vin în 2025?
Digi FM
Nunta lui Jeff Bezos, programată la Veneţia, declanşează un val de nemulțumiri. Unii localnici acuză că...
Digi World
Ce efecte negative au dușurile foarte fierbinți. Avertismentul medicilor și sfaturi pentru temperatura ideală...
Digi Animal World
Cum a reușit un bărbat să-și dreseze pisicile pentru a zbura liniștit cu avionul: „Necesită răbdare...
Film Now
Filmul care debutează remarcabil în box office-ul nord-american, în timp ce „M:I8” trece de 500 milioane...
UTV
Prințul William, fotografii emoționante de Ziua Tatălui alături de cei trei copii