Galerie Foto Cum au devenit periile de WC și chiloții albaștri simbolurile luptei anti-Putin

Data actualizării: Data publicării:
protestatari multi in ceata, se vede clar doar mana unei femei care tine o perie de WC ridicată
O femeie ține în mână o perie de WC la un protest anti-Putin în data de 23 ianaurie 2021 Foto: Profimedia

Mii de persoane au fost arestate în ultimele săptămâni în Rusia pentru că și-au manifestat susținerea pentru Alexei Navalnîi, principalul opozant politic al Kremlinului, arestat și închis imediat după întoarcerea sa în țară, la mijlocul lunii ianuarie. Mobilizarea pro-Navalnîi a fost, pe de altă parte, ocazia perfectă pentru creativitate în „recuzita” protestatarilor. Așa se face că au apărut simboluri aparent stranii, precum periile de toalete sau chiloții albaștri. Dar ele au o explicație foarte logică.

Duminică, 31 ianuarie, rușii au ieșit din nou pe străzi, pe întreg teritoriul federației, în ciuda numeroaselor intimidări din partea guvernului care au urmat după weekendul de dinainte, când au avut loc cele mai ample proteste din ultimii ani. În săptămâna care s-a scurs între aceste două runde de proteste au fost percheziții, arestări, condamnări. Și totuși, mobilizarea s-a menținut.

Ce semnificație au periile de toaletă

Fără îndoială, un rol important l-au avut dezvăluirile pe care Alexei Navalnîi și echipa sa le-au făcut cu puțin timp înainte de manifestațiile din 23 iauarie.

Într-un documentar publicat pe YouTube, opozantul rus a prezentat o investigație despre averea lui Vladmir Putin, un video care a fost vizionat de peste 100 de milioane de ori. Rușii au aflat lucrurile despre care cumva știau sau le bănuiau: că președintele este extrem de bogat, că are legături cu KGB-ul și cu mafia. În documentar, este prezentat însă ceva concret: un palat luxos, care ar fi al lui Vladimir Putin.

Pentru a ilustra sumele fabuloase care s-au cheltuit pentru această reședință, în film sunt arătate și toaletele unei aripi a clădirii. Aici, periile pentru W.C.-uri erau aurite și ar fi costat 700 de euro bucata.  Asta i-a indignat peste măsură pe mulți dintre ruși. Costul unei asemenea perii înseamnă de șapte ori mai mult decât veniturile multora dintre ei.

N-a fost nevoie decât de câțiva manifestanți care au luat cu ei la proteste un asemenea obiect și rapid peria de W.C. a devenit un adevărat simbol al mobilizării. Periile au apărut peste tot la proteste, inclusiv la manifestațiile de susținere din străinătate.

KALININGRAD, Rusia, 23 ianuarie, 2021: O femeie în vârstă agită o perie de WC in mână în timp ce participă la protestele anti-Putin Foto: Profimedia
KALININGRAD, Rusia, 23 ianuarie, 2021: O femeie în vârstă agită o perie de WC in mână în timp ce participă la protestele anti-Putin Foto: Profimedia

De unde până unde chiloții albaștri?

Însă și un alt simbol a fost fluturat de manifestanți: o pereche de chiloți, boxeri, de preferință de culoare albastră. Asta, pentru că un agent al serviciilor ruse de securitate (FSB) afirmase, în decembrie, că Alexei Navalnîi a fost otrăvit prin plasarea noviciokului în lenjeria intimă, care ar fi fost de culoare albastră.

regizorul vitali manski cu chiloti albastri - moscow times
Regizorul Vitali Manski protestează în fața sediului FSB cu o pereche de chiloti albaștri în mână Foto: The Moscow Times

Celebrul regizor rus Vitali Manski a fost reținut în fața sediului FSB din centrul Moscovei, după ce a protestat ținând în mâini o pereche de boxeri de culoare albastră, a relatat The Moscow Times.

Alți protestatari au agățat chiloți albaștri de semnele rutiere, pe rețelele sociale a apărut o adevărată „modă” de a poza îmbrăcat doar în chiloți albaștri, iar unii protestatari nu s-au sfiit să fluture chiloți albaștri și la proteste. 

Când președintele Vladimir Putin a marcat și anul acesta ritualul scufundării în apă rece de Bobotează, a avut un slip tot de culoare albastră, ceea ce i-a amuzat pe susținătorii lui Navalnîi, care au spus că Putin îi face concurență la lenjeria intimă lui Navalnîi, relatează Vocea Americii. 

putin de boboteaza
Vladmir Putin, într-un slip albastru, s-a scufundat în apa rece de Bobotează, conform tradiției Foto: Profimedia

Aceste simboluri au avut rapid succes, pentru că sunt obiecte la care toată lumea are acces în viața de zi cu zi. Protestatarii au făcut inclusiv oameni de zăpadă care să transmită mesaje precum „Libertate. Adevăr. Rusia” sau „Jos cu Țarul!”

Dar manifestațiile din Rusia nu sunt singurul exemplu. Rațele gonflabile au fost simbolul protestelor din Thailanda, umbrelele au fost la Hong Kong, vestele galbene la Paris. Uneori, asemenea obiecte devin simboluri pentru adevărate mișcări sociale. Important este ca ele să transmită un mesaj puternic, ușor de înțeles de imaginarul colectiv, subliniază specialiștii în comunicare. Avantajul unui simbol este că el arată adeziunea față de o idee, fără a însemna neapărat apartenența la o organizație.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri