Analiză De ce l-a pus Putin pe Gherasimov comandant peste războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Valeri Gerasimov și Vladimir Putin
Experții militari din Vest au spus că numirea lui Gerasimov indică o luptă pentru putere în interiorul elitei militare și o posibilă nouă fază a ofensivei ruse. Foto: Profimedia Images

Numirea generalului Valeri Gherasimov în funcția de comandant al forțelor ruse din Ucraina ridică semne de întrebare despre intențiile președintelui Vladimir Putin în privința următoarei faze a campaniei sale militare care s-a împotmolit, scrie The Moscow Times.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Gherasimov îl înlocuiește pe generalul Serghei Surovikin, supranumit „Generalul Armagedon”, la doar trei luni după ce a ocupat funcția de comandant al tuturor forțelor ruse care luptă în Ucraina datorită „extinderii amplorii obiectivelor” și a nevoii de „interacțiune mai apropriată între ramurile Forțelor Armate”.

Experții militari din Vest au spus însă că decizia indică o luptă pentru putere în interiorul elitei militare și, de asemenea, o posibilă nouă fază a ofensivei ruse.

Cercetătorul de top al Rand Corporation, Dara Massicot, a descris că schimbarea lui Surovikin cu Gherasimov drept „retrogradarea celui mai competent comandant de top și înlocuirea sa cu unul incompetent”.

„Aceasta este o poveste care are de toate: lupte interne, lupte pentru putere, jelozie”, a scris Massicot pe Twitter.

Valeri Gherasimov și „pocalul otrăvit” - unul dintre puținii oameni implicați în planificarea originală a invaziei din Ucraina

Gherasimov, Șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, este de mult timp un om de bază pentru Putin și considerat unul dintre puținii oameni implicați în planificarea invaziei Ucrainei înainte ca ea să aibă loc.

Numirea sa are două funcții: semnalează o foarte probabilă reluare a operațiunilor ofensive în 2023 și rezultatul unei lupte pentru putere cu scopul de a reafirma „întâietatea” Ministerului Apărării, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Surovikin și Gerasimov
Gherasimov (dreapta) l-a înlocuit pe Surovikin (stânga), așa-zisul „General Armagedon”.

Mutarea ar putea fi un răspuns la „rolul tot mai influent și public în război” al Grupului Wagner și al liderului său, Evgheni Prigojin. „Gherasimov poate acum să posteze videoclipuri care îl arată cum preia conducerea atunci când linia frontului s-a stabilizat”, a scris și Rob Lee, expert militar de la King's College din Londra.

„Gherasimov se agață de un fir de ață”, a scris analistul Mark Galeotti. „El are nevoie de un fel de victorie sau cariera sa se va încheia în mod rușinos. Asta ar putea să sugereze un fel de intensificare [a luptelor]”.

Galeotti a mai spus că măsura este „un fel de retrogradare pentru Gherasimov sau măcar cel mai otrăvit pocal. Acum, totul depinde de el și cred că Putin are așteptări nerealiste din nou”, scrie CNN.

„Vrem să credem într-un miracol în cea de-a 11-a lună a operațiunii speciale”

Unul dintre principalele canale proruse de Telegram, Rybar, s-a arătat sceptic în legătură cu efectul pe care numirea lui Gherasimov îl va avea asupra războiului.

„Mutarea părților de colo-colo nu schimbă suma totală”, a scris Rybar, adăugând că „vrem să credem într-un miracol în cea de-a 11-a lună a operațiunii speciale”.

Orice succes imediat, inclusiv o posibilă victorie în orașul minier Soledar, i-ar fi atribuit lui Gherasimov, potrivit Rybar. „Numai timpul va decide” dacă „nescufundabilul” general Gherasimov va fi și retrogradat dacă Rusia va suferi înfrângeri, a scris blogger-ul.

Armata ucraineană a spus că se așteaptă la o nouă ofensivă din partea Rusiei la începutul primăverii. Un atac rusesc major ar putea veni „în februarie, în cel mai bun caz – în martie și în cel mai rău caz – la finalul lui ianuarie”, a spus generalul ucrainean Valeri Zalujnîi, potrivit CNN.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri