Deputaţii ruşi propun ca interdicția „propagandei homosexuale” să fie extinsă şi în rândul adulţilor, nu numai a minorilor

Data publicării:
duma de stat rusia, vedere generala sla de sedinte
Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei. Foto: Profimedia

Mai mulţi deputaţi ruşi au propus ca interdicția promovării relaţiilor sexuale „netradiţionale” să fie extinsă şi în rândul adulţilor. Până acum, legea „propagandei homosexuale” interzicea astfel de activităţi doar dacă vizau minorii.

Legea din 2013 a fost deja utilizată pentru a interzice paradele gay şi a aresta activişti pentru drepturile minorităţilor sexuale.

Autorităţile ruse susţin că apără astfel moralitatea de valorile liberale considerate ne-ruseşti, promovate de occident, însă activiştii pentru drepturile omului arată că legislaţia a fost aplicată pentru intimidarea comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali şi alte minorităţi sexuale).

Modificările legislative propuse prevăd amenzi pentru orice eveniment sau acţiune considerate tentative de promovare a homosexualităţii.

„Propunem extinderea în general a interdicţiei unei astfel de propagande indiferent de vârsta publicului (offline, în presă, pe internet, în reţelele sociale şi în cinematografele online)”, a scris pe canalul său de Telegram deputatul Aleksandr Hinştein, şeful comisiei pentru informaţii a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Preşedintele camerei, Viaceslav Volodin, afirmase săptămâna trecută că, din moment ce Rusia s-a retras din Consiliul Europei, va putea interzice promovarea „valorilor netradiţionale”.

„Cererile de legalizare a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în Rusia sunt de domeniul trecutului. Încercările de a impune valori străine societăţii noastre au eşuat”, a declarat el.

Homosexualitatea a fost considerată infracţiune în Rusia până în 1993, apoi boală mintală până în 1999. Constituţia din 2020 defineşte căsătoria exclusiv ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Rusia figurează anul acesta pe antepenultimul loc în Rainbow Europe - clasamentul ILGA-Europa (asociaţie internaţională a minorităţilor sexuale) privind atitudinea statelor faţă de LGBT.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri