Sari la conținut

Dezvăluire: Guccifer 2.0 nu e român. Bărbatul e agent GRU, serviciul secret al armatei ruse

Hackerul cunoscut sub numele de Guccifer 2.0, cel care pretinde că i-a spart contul de e-mail democratei Hillary Clinton este, de fapt, agent al serviciului militar rus de informaţii GRU. Potrivit Business Insider, bărbatul lucra pentru serviciile de inteligenţă din Rusia.

În raportul în care se prezintă adevăratele legături ale hackerului auto-intitulat Guccifer 2.0 se menţionează că acesta a avut legături strânse cu Kremlinul şi a fost descoperit din cauza propriei erori. Mai exact, a folosit multă vreme un soft prin care îşi ascundea identitatea virtuală şi locul din care accesa ilegal diverse servere.

A existat, însă, o singură dată în care ar fi uitat să activeze funcţia respectivului soft şi astfel s-a descoperit identitatea reală.

Hackerul a accesat ilegal mai multe e-mailuri ale staff-ului de campanie al democraţilor, inclusiv pe al candidatei Hillary Clinton. Datele arătau la acea vreme că Hillary ar fi folosit în interes de serviciu un cont de email personal. Chiar dacă acuzaţiile au fost negate, aceste informaţii au influenţat sondajele.

Noile dezvăluiri contrazic inclusiv declaraţiile făcute de Donald Trump în acest scandal, care spunea că Rusia nu a lucrat în favoarea sa în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. Presa americană, dar şi anumiţi experţi bănuiau că hackerul are legături cu Rusia, dar până acum acest lucru nu a putut fi demonstrat. Au fost alimentate, însă, astfel de zvonuri - mai ales după ce Roger Stone, unul dintre consilierii informali ai preşedintelui american, recunoştea anul trecut că a avut o discuţie pe Twitter cu hackerul Guccifer. Întrebat ce a vorbit, el răspundea că a fost ceva atât de banal încât a uitat.

Hackerul şi-a spus Guccifer 2.0 şi a pretins că a împrumutat numele de la celebrul hacker român care se află în prezent în închisoare.

Mai mulţi jurnalişti au reuşit să ia legătura cu el online şi l-au întrebat despre naţionalitatea lui. El a răspuns că este român, dar jurnaliştii au remarcat că nu vorbea atât de bine româna şi e posibil să se fi folosit de un soft de traducere.

Întorcându-ne la hackerul român, cel care şi-a spus primul Guccifer, numele lui real este Marcel Lazăr Lehel. La momentul alegerilor din SUA, el se afla după gratii în România, unde a fost condamnat, în 2014, la 7 ani de închisoare pentru că a spart mai multe emailuri, printre care cele ale Corinei Creţu şi George Maior.

După ce îşi va ispăşi pedepsa de aici, va fi extrădat în Statele Unite - unde ar fi accesat, de asemenea, ilegal mai multe e-mailuri ale unor oficiali.