Video Eșecul din Ucraina, la televiziunile ruse. Ce spun comentatorii care trâmbițau propaganda Kremlinului

Data actualizării: Data publicării:
dezbatere cu mai multi invitati intr-un studio de televiziune
Subiectul eșecului operațiunii din Ucraina începe să fie abordat și la televiziunile din Rusia Foto: captură video Twitter Julia Davis

După ce, abia după trei zile, Kremlinul a avut prima reacție la eșecul răsunător de pe frontul din Ucraina, presa de stat de la Moscova a început să comenteze și ea ce s-a întâmplat în regiunea Harkovului. La televiziunile publice, comentatorii care până mai ieri visau cum flutură steagul Rusiei la Kiev, au început să caute vinovați și să ceară ori mobilizarea generală, ori negocieri de pace. Iată un exemplu:

- Oamenii care l-au convins pe președintele Putin că operațiunea militară specială va fi rapidă și eficientă, că nu vom lovi populația civilă, că vom veni și că Garda Națională, alături de soldații lui Kadârov, vor face ordine, acești oameni ne-au păcălit! a spus Boris Nadejdin, fost deputat în Duma de Stat a Rusiei.

- Ești sigur că acești oameni există?

- Bineînțeles. Președintele doar nu stătea singur și se gândea „De ce nu încep eu o operațiune specială?” Cineva i-a spus că ucrainenii se vor preda, că vor fugi, că vor să se alăture Rusiei. Cineva i-a spus toate aceste lucruri. S-au spus și la TV. Am ajuns acum în punctul în care trebuie să realizăm că este imposibil să înfrângem Ucraina cu resurse și tactici de război colonial, pe care le folosește Rusia acum.

- Propuneți o mobilizare a armatei?

- Sugerez discuții de pace ca să terminăm războiul și să trecem la rezolvat chestiunile politice.

- În privința „ne-tovarășului” nostru Nadejdin, îl rog din nou să aibă grijă la limbaj. Să vorbești despre războaie coloniale, chiar și în trecere, este inacceptabil. (...)

- Cât să o mai ținem așa?

- Cât este necesar!

- Vă mulțumesc pentru răspunsul onest. Așa, copiii mei de 10 ani vor crește și vor avea șansa să lupte, nu-i așa?”

Rusia este șocata și amuțită de succesul ofensivei ucrainene din regiunea Harkov. Luni întregi de progrese au fost date înapoi în doar câteva zile. Propaganda încearcă să ascundă amploarea eșecului sau să „îndulcească” înfrângerea. Spre furia naționaliștilor, trei zile a durat ca cineva de la Kremlin să reacționeze, iar răspunsul lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a fost cât se poate de previzibil: Rusia își va îndeplini toate obiectivele stabilite pentru așa-numita operațiune militară specială. La rândul să, Dmitri Medvedev, fostul președinte, a scris pe Telegram că este sigur de victorie și cere Ucrainei să cedeze acum. Dacă Kievul mai luptă, condițiile pe care le va pune Moscova vor și mai dure.

Ramzan Kadîrov, liderul cecen, pare că a uitat de gândurile de pensie și vrea să vină la Moscova să discute cu Putin personal despre eșecurile din Harkov. Doar că nu îi va deschide nimeni la Kremlin, a spus Dmitri Peskov, pentru că Putin nu are timp de el.

În acest timp, guvernatorul din Belgorod, provincia de la granița cu Harkov care a început să resimtă din plin efectul contraofensivei ucrainene, cere deschiderea adăposturilor de atac aerian. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri