Experții vor începe identificarea soldaților din groapa comună din Rusia

Data publicării:
stalingrad

La peste 70 de ani de la bătălia de la Stalingrad, o echipă de arheologi susţine că a găsit rămăşiţele pământeşti ale unora dintre soldaţii români căzuţi în mâinile sovieticilor în 1943. Într-o groapă comună descoperită în stepa rusă, ar fi fost aruncate cadavrele prizonierilor de război care n-au mai rezistat călătoriei până în lagărele din Siberia. Printre ei ar fi atât români, dar şi italieni, unguri sau germani. O echipă de specialişti români va verifica autenticitatea acestei descoperiri.

Va fi destul de greu de identificat care sunt de naţionalitate română, care sunt de naţionalitate ungară sau de naţionalitate italiană în cazul de faţă. Specialişti de la instituţia noastră şi de la instituţiile omoloage din celelalte state se vor deplasa la faţa locului. Se vor face sondări, ele vor releva faptul că sunt morţi de război în funcţie de artefacte, se vor face nişte analize. Se va vedea că morţii de război, eroii militari care au murit şi au fost înhumaţi acolo, aparţin unei naţionalităţi sau a alteia,” spune Mioara Balosim, consilier Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor.

Groapa comună a fost descoperită de o echipă de cercetători în apropierea oraşului Kirov. Specialiştii căutau aici rămăşiţele unor închisori staliniste unde fuseseră încarceraţi cel puţin două mii de italieni. În timpul escavărilor au găsit însă o uriaşă groapă comună unde se estimează că au fost aruncaţi la un loc între 15 şi 20 de mii de prizonieri de război. Printre ei ar fi fost identificaţi deja români, italieni, unguri şi germani.

Oraşul Kirov se află la 800 de kilometri de Moscova şi 1.400 de kilometri de locul unuia dintre cele mai sângeroase episoade ale celui de-al Doilea Război Mondial, bătălia de la Stalingrad.

Aproximativ 230 de mii de români apărau atunci linia frontului de partea Germaniei naziste. Dar la începutul lui 1943, în timpul contraofensivei sovietice, trupele au fost decimate. Se estimează că trei mii de soldaţi români au fost capturaţi şi trimişi spre lagărele din Siberia. Răniţi, epuizaţi şi înfometaţi, unii n-au mai rezistat călătoriei. Arheologii cred că aceştia au fost abandonaţi în groapa comună de la Kirov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri