Video Rusia. O explozie s-ar fi produs în timpul testării unei rachete nucleare. Rosatom recunoaște că 5 angajați ai săi au murit

Data actualizării: Data publicării:
explozie rusia

Există suspiciuni că explozia de la o bază navală din regiunea Arhanghelsk, care a avut loc joi, s-ar fi produs în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară, au declarat experți citați de cotidianul Daily Express și publicația online rusă Meduza, scrie Mediafax.

ACTUALIZARE. Agenția rusă pentru energie atomică, Rosatom, a anunțat sâmbătă dimineață că cinci dintre angajații săi au murit în urma unei explozii care s-a produs joi la o bază militară din regiunea Arhanghelsk, în cursul testării unei rachete cu combustibil lichid, informează Reuters, citând agenția rusă de stat RIA Novosti.

Alți trei angajați ai agenției au fost răniți, suferind inclusiv arsuri, a precizat Rosatom.

Inițial, autoritățile ruse au comunicat că două persoane au decedat, iar șase au fost rănite, în urma „exploziei unui motor de rachetă”, iar în zona orașului Severodvinsk, aflat în apropierea bazei unde a avut loc accidentul, s-a detectat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp. Acest mesaj oficial a fost șters însă ulterior fără nicio explicație, scrie Mediafax.

Potrivit presei ruse, autoritățile au recomandat locuitorilor să consume iod, substanță folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiații.

Însă există suspiciuni tot mai mari că explozia s-a produs în cursul testării unei rachete nucleare.

Un oficial de rang înalt din cadrul Administrației Donald Trump a declarat, sub protecția anonimatului, că nu poate confirma, dar nici nega, că în cazul accidentului de la Arhanghelsk ar fi vorba de o rachetă cu propulsie nucleară.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, în martie 2018, că Rusia a dezvoltat o rachetă cu propulsie nucleară, afirmând că are „rază de acțiune nelimitată” și este „invincibilă în fața tuturor sistemelor antiaeriene și antirachetă existente și potențiale”.


Știrea inițială:

Potrivit datelor oficiale comunicate de autoritățile ruse, două persoane au decedat, iar șase au fost rănite, în urma „exploziei unui motor de rachetă”, incident care s-a produs joi la o bază navală din regiunea Arhanghelsk.

„Nu au fost emanații chimice dăunătoare în atmosferă, iar nivelul de radiații este normal”, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, la scurt timp după explozie. Însă există suspiciuni tot mai mari că explozia s-a produs în cursul testării unei rachete nucleare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un expert rus, citat de postul BBC, a declarat că baza militară unde s-a produs incidentul a fost plasată în stare de izolare, fără ca Ministerul Apărării din Rusia să ofere mai multe detalii.

Cercetătorul Mark Galeotti a afirmat că incidentul a fost în mod clar o problemă mai mare decât rușii lasă de înțeles. „Acest depozit pare să fi fost folosit pentru testarea uneia dintre noile rachete nucleare cu combustibil lichid din Rusia - este un secret foarte mare”, a adăugat dr. Galeotti. Cercetătorul a mai afirmat că, în opinia sa, „acesta a fost un accident care în mod clar a implicat o rachetă nucleară”.

Indicii că ar fi avut loc scurgeri radioactive

O femeie din orașul Severodvinsk a declarat pentru site-ul lenta.ruautoritățile au recomandat locuitorilor să consume iod, substanță folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiații.

Jeffrey Lewis, un expert de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey, a anunțat că a observat o navă pentru colectarea și depozitarea deşeurilor radioactive lichide în zona unde s-a produs explozia, relatează publicația independentă Meduza. Cercetătorul a observat nava „Serebrianka” în urma analizării unei imagini din satelit, în cadrul proiectului Planet. Lewis este de părere că prezența navei „Serebrianka” în zonă are legătură cu testarea unei rachete cu propulsie nucleară.

Pe harta publicată de Lewis este menţionat un loc pe țărmul Mării Albe unde se crede că ar fi situată platforma de lansare a rachetelor balistice „Burevestnik”. Acest loc este menționat pe hartă ca „Possible SSC-X-9 Launch Site”, unde SSC-X-9 este termenul folosit de NATO pentru acest tip de rachetă.

Publicaţia Baza relatează că, în urma exploziei, şase victime au fost diagnosticate ca fiind expuse la radiaţii. Acestea au fost transportate de la Severodvinsk la Centrul biofizic de Stat Burnazian din Moscova.

Şoferii de pe ambulanţă purtau costume de protecţie chimică, iar secțiile din spitalul din Severodvinsk unde au fost internate victimele au fost tratate pentru contaminare radioactivă, relatează Meduza, citând informații de la doctori.

La câteva ore după explozie, autoritățile din Severodvinsk au anunțat că s-a detectat o creştere pe o perioadă scurtă de timp a radioactivităţii, însă mesajul a fost ulterior șters.

Autoritatea Norvegiană pentru Securitate Nucleară și Radiații a transmis că nu au fost detectată nicio creștere a nivelului radiațiilor la centrele de măsurare din zona scandinavă.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri