Fanul oțelar al lui Putin: „Nu există nemulțumiri sau proteste aici!”

Data actualizării: Data publicării:
Când intră în tură, siderurgistul de la Cerepoveț trebuie să facă un test pentru consumul de alcool
Când intră în tură, siderurgistul de la Cerepoveț trebuie să facă un test pentru consumul de alcool Foto: captură TV

Când intră în tură, la combinat, Dmitri face mai întâi o verificare cu etilotestul. Un fel de alcool-scanare. Trebuie să facă un test de fiecare dată când merge la serviciu. Așa prevede regulamentul obligatoriu de siguranță al Combinatului siderurgic Cerepoveț, una dintre cele mai mari turnătorii de oțel din Rusia.  Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Dmitri Konkov lucrează de mulți ani la furnalul numărul cinci, pe care el și colegii săi îl numesc afectuos Severianka, „frumusețea nordică”. Este un iad cu flăcări, lung de peste o sută de metri, care înghite minereu de fier și elimină fontă brută.

„Scopul este să topim fonta brută în furnal. Așa ne câștigăm banii”, explică bărbatul.

Fonta brută e curățată, răcită, presată și modelată într-o altă hală. Rezultatul final este oțelul - un material folosit peste tot: pe șantiere, în industria energetică și a automobilelor. Este și un simbol indispensabil al industriei grele rusești.

Dmitri Konkov lucrează în siderurgie de mulți ani și, spre deosebire de mulți alții, nu resimte efectele economice ale crizei provocate de coronavirus. Își iubește slujba și orașul natal, aflat la 500 de kilometri nord de Moscova, și de aceea nu are niciun motiv să se mute într-un oraș mai mare.

combinatul siderurgic cerepovet - captura
Combinatul siderurgic de la Cerepoveț, Rusia Foto: captură TV

Își iubește țara, compania și oțelul strălucitor

„Am venit aici când aveam douăzeci de ani. Eram foarte tânăr, abia terminasem armata. Și atunci, dar și acum, acesta e unul dintre cele mai sigure locuri din țară în privința veniturilor și a protecției sociale”, spune Dimitri Konkov.

Cu peste șaptezeci de milioane de tone pe an, Rusia este a cincea țară din lume la producția de oțel. Dmitri Konkov este mândru de asta, pentru că își iubește țara, compania și oțelul strălucitor.

„În lipsa turnătoriei, viața mea ar fi mai complicată. Aș fi nevoit să mă mut în altă parte pentru a câștiga bani”, recunoaște rusul.

Pentru Dmitri siguranța e cea mai importantă, la fel ca pentru mulți locuitori din Cerepoveț. „Venitul stabil și ajutoarele sociale sunt motivul pentru care oamenii sunt liniștiți. Nu există nemulțumiri sau proteste aici. Oamenii câștigă un salariu decent și știu că se pot baza pe acești bani și mâine”, spune Dmitri.

„Putin e un bărbat adevărat, așa cum sunt eu”

Dintre cei peste 300 de mii de locuitori, aproximativ 10% sunt angajați ai combinatului. Câștigă în medie echivalentul a 900 de euro lunar - aproape de două ori mai mult decât în alte meserii de aici.

dmitri konkov - captura
Oțelarul Dmitri Konkov își iubește meseria, compania și țara Foto: captură TV

„Dacă fiul meu vrea să meargă la facultate, îmi pot permite. Le pot oferi un viitor și soției și fiicei mele. Asta numesc eu stabilitate”, spune Dmitri.

El crede că această stabilitate economică i se datorează parțial președintelui. Vladimir Putin a condus țara timp de douăzeci de ani și este încă printre cei mai populari politicieni din Rusia.

„Cu toată sinceritatea vă spun că îl respect pe Putin. În primul rând, e un bărbat adevărat, așa cum sunt eu. Ca maistru într-un combinat siderugic lucrez într-o echipă formată doar din bărbați, bărbați adevărați. În Rusia, acesta este un termen folosit pentru a descrie pe cineva pe care te poți baza în orice situație și pe cineva care își urmărește în mod constant obiectivele. Nu i se poate spune dragoste.  Îmi iubesc soția și fiica, desigur. Dar am respect pentru Putin - pentru rezistența lui, pentru atitudinea și hotărârea sa”.

„Nu ar trebui să importăm castraveți din China”

Chiar dacă îl apreciază pe Putin în mod special, siderurgistul nu e tocmai mulțumit de politica națională în general.

„Nu vreau să intru în geopolitică și să vorbesc despre lucruri precum fuziunea anumitor regiuni ale țării sau politica externă. Avem destule probleme în țară care ar trebui rezolvate. Satele izolate, de exemplu, sau problemele din agricultură. Nu ar trebui să importăm castraveți din China, ci să-i cultivăm aici. La fel ca în perioada sovietică” - explică Dmitri Konkov.

Dar Dmitri Konkov nu vrea să trăiască iar ca în perioada sovietică, rupt de restul lumii. „Vor mai trece câteva generații până să fim prieteni cu toți ceilalți, iar restul lumii să aibă mai mult respect pentru noi”, crede siderurgistul.

Cel mai important lucru acum pentru el este ca furnalul numărul cinci să producă în continuare fontă brută pentru a-i asigura un viitor stabil.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri