FOTO. Alegeri prezidențiale Rusia. Cine candidează în afară de Putin

Data publicării:
alegeri rusia shutterstock_485082193
Foto: Shutterstock

Vladimir Putin va fi ales duminică, fără niciun fel de emoții, pentru al patrulea mandat în fruntea Rusiei. Sunt alegeri lipsite de o competiție adevărată, care mimează însă un exercițiu democratic, astfel că actualul lider de la Kremlin are în faţă şapte candidaţi, toți lipsiți de șanse. În cursa electorală nu figurează însă şi principalul opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi, pe care justiția l-a declarat fără drept de a participa la alegeri până în 2024, scrie AFP, care îi prezintă succint.

ALEKSEI NAVALNÎI, MARELE ABSENT

aleksei navalnii shutterstock_759265630
Foto: Shutterstock

Devenit cunoscut în urma anchetelor sale cu privire la corupţia elitelor, distribuite masiv pe reţele de socializare, Aleksei Navalnîi, un jurist carismatic, a provocat o surpriză, organizând manifestaţii de amploare împotriva puterii, anul trecut.

În vârstă de 41 de ani, Navalnîi şi-a confirmat astffel statutul de opozantul numărul unu faţă de Kremlin, singurul capabil să mobilizeze mii de persoane împotriva puterii.

Însă alegerile nu-i vor permite să-şi măsoare popularitatea la nivelul întregii ţări, după ce candidatura i-a  fost respinsă de comisia electorală, din cauza unei condamnări judiciare pe care o denunţă drept „fabricată” piesă cu piesă în laboratoarele Kremlinului.

El a îndemnat la boicotarea scrutinului, a promis acţiuni de protest şi vrea să trimită observatori să depisteze eventuale fraude în secţiile de votare.

PAVEL GRUDININ, COMUNISTUL MILIONAR

Candidatura-surpriză a lui Pavel Grudinin, în vârstă de 57 de ani, a dat o lovitură Partidului Comunist, reprezentat de la căderea comunismului în URSS de Ghennadi Ziuganov.

Director al „Sovhozului Lenin” - o fermă de fructe ale cărei venituri se ridică la milioane de dolari -, el este cel mai popular concurent al lui Vladimir Putin, dar se află mult în urmă în sondaje, fiind creditat cu aproximativ 7-8 la sută din intenţiile de vot.

Grudinin critică anumite politici ale Guvernului şi îl elogiază pe Stalin, însă nu-l atacă niciodată personal pe Putin, pe care l-a susţinut în trecut.

Interesul de care se bucură i-a adus, totuși, un val de articole ostile în presa pro-Kremlin, iar el denunţă presiuni constante din partea autorităţilor.

VLADIMIR JIRINOVSKI, SCANDALAGIUL POPULIST

Russians Go To The Polls
Foto: Guliver/Getty Images

Un obişnuit al alegerilor prezidenţiale şi al declaraţiilor sforăitoare, Vladimir Jirinovski, în vârstă de 71 de ani, este candidatul tradiţional al Partidului Liberal-Democrat din Rusia (LDPR, extremă dreapta).

Un antiamerican, antiliberal şi anticomunist, el este considerat de mulţi observatori drept un adevărat fals adversar al Kremlinului şi este prezentat adesea drept un clovn în mediile politice ruse.

Marginalizat în ultimii ani, Jirinovski nu şi-a pierdut însă exerciţiul oratoric. El este creditat cu 5,7% din intenţiile de vot.

KSENIA SOBCEAK, „ÎMPOTRIVA TUTUROR”

Capital Partners' Ritz-Carlton, Almaty Opens With VIP Event
Foto: Guliver/Getty Images

O jurnalistă apropiată opoziţiei liberale, fosta vedetă de reality-show Ksenia Sobceak, în vârstă de 36 de ani, s-a lansat în cursă sub sloganul „împotriva tuturor”.

Mai multe voci s-au ridicat să denunţe o „capcană” a Kremlinului menită să facă uitată absenţa lui Aleksei Navalnîi. Aceste voci subliniază legăturile lui Sobceak cu preşedintele rus, în contextul în care tatăl ei, Anatoli Sobceak, a lucrat cu Putin la Primăria Sankt Petersburg în anii '90.

Sondajele îi atribuie abia peste 1% din intenţiile de vot, însă candidatura sa a insuflat un pic de viaţă în alegerile jucate dinainte şi a adus critici de o rară virulenţă contra Kremlinului în presa federală.

GRIGORI IAVLINSKI, VETERANUL LIBERAL

Mourners Attend Funeral Of Murdered Politician Boris Nemtsov
Foto: Guliver/Getty Images

Unul dintre puţinii politicieni de orientare liberală care are greutate în Rusia, Grigori Iavlinski, în vârstă de 65 de ani, a fondat Partidul Iabloko (Mărul) imediat după implozia URSS. Numele său există în politica de la Moscova încă din timpul lui Boris Elțîn.

În pofida faptului că rămâne o voce critică la adresa lui Putin, candidatura sa în alegerile prezidenţiale - a treia - este privită cu scepticism, iar intenţiile de vot în favoarea sa nu depăşesc 1%.

BORIS TITOV, OMUL DE AFACERI

Un reprezentant al antreprenorilor din Rusia, Boris Titov, în vârstă de 57 de ani, s-a lansat în cursă fără iluzii cu privire la învingătorul ei, dar a făcut-o pentru a-l „convinge pe Putin să schimbe economia”.

Creditat cu 0,4% din intenţiile de vot, el se pronunţă în favoarea mai multor măsuri de relansare economică şi unei normalizări a relaţiilor cu Occidentul.

SERGHEI BABURIN, NAŢIONALISTUL DISCRET

serghei baburin - wiki
Foto: wikipedia.org

Preşedinte al Partidului Uniunea Poporului Rus (naţionalist), Serghei Baburin, în vârstă de 59 de ani, este puţin cunoscut marelui public şi face presa să vorbească foarte puţin despre el.

Un fost vicepreşedinte al Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, el spune că luptă de peste 20 de ani împotriva orientărilor „neoliberale” ale autorităţilor.

MAKSIM SURAIKIN, COMUNISTUL SCHISMATIC

Puţini sunt cei care auziseră de Maksim Suraikin, în vârstă de 39 de ani, înainte de intrarea sa în cursă.

Un fost membru al Partidului Comunist rus, el s-a despărţit de formaţiune şi a înfiinţat, în 2012, Partidul Comuniştilor din Rusia (KPRF). Greutatea sa politică este minimă.

Citiți și:  Alegeri prezidențiale în Rusia. Cum a reușit Putin să se mențină aproape 20 de ani la putere?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri