Imagini din satelit, surprinse în noiembrie la granița dintre Rusia și Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
tancuri rusia ucraina - defence blog

Federaţia Rusă a desfăşurat în apropiere de graniţa cu Ucraina importante capacităţi ofensive, în special sute de tancuri, relevă imagini surprinse din satelit în luna noiembrie, scrie Agerpres, care citează agenția Ukrinform.



„Imagini din satelit de pe Google Earth, realizate în luna noiembrie, arată prezenţa a sute de tancuri de luptă ruseşti la noua bază militară de la periferia oraşului Kamensk-Şahtinski”, menţionează agenţia de presă citată, care la rândul ei citează site-ul Defence Blog.

La această mare bază militară, situată la numai 18 km de graniţa ucraineană, în dreptul regiunii Donbas, se află sute de tancuri T-64 şi T-62M, mii de camioane militare, sisteme de artilerie şi alte echipamente militare.

Anterior, şeful Statului Major al forţelor ucrainene, generalul Viktor Mujenko, declarase într-un interviu acordat Reuters că, din august, armata rusă şi-a consolidat în mod semnificativ forţele la frontiera cu Ucraina, ceea ce reprezintă o ameninţare militară fără precedent de la anexarea peninsulei Crimeea în 2014.

În sprijinul afirmaţiei sale, generalul ucrainean a prezentat mai multe imagini din satelit care arată prezenţa tancurilor ruseşti T-62 M la 18 km de graniţa ucraineană, unde numărul lor a crescut de la 93 la 250 între mijlocul lunii septembrie şi 1 octombrie.

În opinia sa, aceasta este o dovadă a consolidării concertate de forţe ruse înainte de 25 noiembrie, când gărzile de coastă ruse au oprit cu forţa şi sechestrat trei nave militare ucrainene în apropiere de strâmtoarea Kerci, după ce au deschis focul asupra lor, o acţiune ce a provocat temeri conducerii ucrainene că acest incident ar putea fi precursorul unei invazii de amploare. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a acuzat pe omologul său rus Vladimir Putin că doreşte să anexeze întreaga Ucraină. În urma acestui incident naval, Kievul a instituit legea marţială pe o perioadă de 30 de zile în zonele cele mai vulnerabile.

Sâmbătă, pe podul peste strâmtoarea Kerci, care asigură legătura între Rusia şi peninsula Crimeea, a fost văzut un convoi motorizat de tenhnică rusească îndreptându-se spre Crimeea, conform agenţiei de presă Unian. 

Citiți și: 

Ambasadorul Ucrainei: Avem informații că rușii vor o invazie terestră în Crimeea, prin sudul Ucrainei

Ucraina mobilizează rezerviștii pentru a contracara o ameninţare a unei „invazii ruse la scară largă”

Ucraina pune capăt unui important tratat pe care îl avea încheiat cu Rusia

Tensiuni ruso-ucrainene. SUA se pregătesc să trimită o navă de război în Marea Neagră

Premierul Bulgariei nu agreează prezența unei nave de război americane în Marea Neagră

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri