Sari la conținut

Putin s-a întâlnit în cele din urmă cu Tillerson. Au vorbit două ore

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a fost primit, miercuri, la Kremlin, de președintele Vladimir Putin, în ciuda faptului că în urmă cu câteva zile purtătorul de cuvânt al Kremlinului declara că șeful diplomației americane nu va avea o întrevedere cu președintele rus.

sua rusia

La întâlnirea neprogramată de la Kremlin - care a durat aproape două ore - a participat și Serghei Lavrov, ministrul rus de externe. Este prima întâlnire pe care liderul de la Kremlin o are cu un înalt reprezentant al administrației Trump, de la venirea la putere a noului președinte american, și intervine în contextul tensionat al loviturilor aeriene americane asupra unei baze militare a guvernului din Siria, notează ABC News.

Rusia şi Statele Unite s-au declarat pregătite miercuri să meargă înainte şi să încerce să depăşească nivelul scăzut de încredere”, în special pentru a duce o luptă implacabilă împotriva terorismului”, au declarat secretarul american de Stat Rex Tillerson şi omologul său rus Serghei Lavrov, la finalul vizitei şefului diplomaţiei SUA la Moscova, relatează AFP, citată de News.ro.

„Am discutat cu francheţe că nivelul actual al relaţiilor SUA-Rusia este scăzut. Este un nivel scăzut al încrederii între ţările noastre. Cele mai mari două puteri nucleare nu pot să aibă acest gen de relaţii”, a spus Tillerson într-o conferinţă de presă comună cu omologul său rus Serghei Lavrov, după o întâlnire de aproximativ două ore cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin, scrie ABC News.

„Amândoi credem într-o Sirie unificată şi stabilă şi vrem să le refuzăm refugiul teroriştilor”, a explicat secretarul de stat. „Am convenit că trebuie denuclearizată Coreea de Nord. Dar există numeroase chestiuni în care avem diferende”, a adăugat el.

Tillerson a dat asigurări că întâlnirile de miercuri au reprezentat un pas important, de ambele părţi, pentru explicarea poziţiilor lor şi înţelegerea amplorii diferendelor.

„Întâlnirile noastre de astăzi (miercuri - n.r.) vin într-un moment important în relaţie, pentru a clarifica mai mult zonele de obiective comune, zonele de interese comune”, a subliniat el.

„În pofida tuturor problemelor existente, există perspective considerabile pentru a lucra împreună”, a dat asigurări Lavrov, citat de AFP.

„Rusia (…) este deschisă la dialog cu Statele Unite în toate domeniile şi nu numai la dialog, ci la acţiuni comune pentru a ajunge la rezultate în toate domeniile în care acest lucru corespunde intereselor ţărilor noastre”, a adăugat el.

Ministrul rus de Externe a invocat în special „obiectivul împărtăşit de a purta o luptă implacabilă împotriva terorismului internaţional”, la aproximativ o săptămână după atentatul soldat cu 14 morţi în metroul din Sankt Petersburg.

Vizita lui Tillerson la Moscova, prima a unui înalT oficial din administraţia lui Donald Trump, a fost dominată de conflictul sirian.

Cele două ţări s-au lansat în ultimele zile într-un război al declaraţiilor privind presupusul atac chimic de la Khan Sheikhoun şi după ce preşedintele american a ordonat primul bombardament vizând armata siriană de la începutul conflictului din ţara arabă.

În urma acestor bombardamente, Moscova şi-a suspendat participarea la acordul de prevenţie a incidentelor aeriene în vigoare în Siria. Preşedintele Putin a confirmat că este dispus să reinstituie” acordul, cu condiţia ca obiectivul nostru comun să fie lupta împotriva terorismului”, a precizat Lavrov.