Interdicție pentru un fost ambasador american să intre în Rusia

Data publicării:
Piata Rosie oameni Moscova Rusia GettyImages septembrie 2015

Michael McFaul a primit interdicţie din a călători pe teritoriul rus, fiind plasat pe lista de sancţiuni a Kremlinului după ce a servit timp de doi ani - între anii 2012 şi 2014 - ca ambasador al Statelor Unite la Moscova. McFaul susţine că interdicţia are legătură cu relaţiile apropiate pe care le are cu preşedintele Barack Obama, precum şi cu Hillary Clinton.

Piata Rosie oameni Moscova Rusia GettyImages septembrie 2015
Foto: Gulliver/GettyImages

Fostul ambasador american se pregătea să viziteze Rusia ca parte a „eforturilor de tranziţie a puterii” pentru Hillary Clinton, înainte de victoria republicanului Donald Trump.

Ministerul de Externe de la Moscova a confirmat interdicţia de călătorie emisă pe numele lui McFaul.

„Mi s-a spus că sunt pe inclus pe lista de sancţiuni a Kremlinului pentru că am legături apropiate cu Obama. Voi lua asta drept un compliment! Statele Unite i-a sancţionat pe cetăţenii ruşi din anturajul lui Putin. Din ce ştiu eu, ultimul ambasador american care a primit interdicţie de a călători în Rusia/URSS este George Kennan. O companie minunată! Sper că nu voi fi pe lista ruşilor pentru totdeauna”, a răspuns McFaul, potrivit News.ro.

Fostul ambasador american a explicat că a călătorit regulat şi chiar a locuit încă din 1983 în Rusia.

Michael McFaul este momentan profesor la Universitatea Stanford şi a servit în perioada 2012-2014 ca ambasador al Statelor Unite la Moscova. Acesta susţine că este probabil ca interdicţia de călătorie pe numele său să fi fost emisă încă din 2014, ca răspuns la sancţiunile economice americane.

Atât Statele Unite, cât şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni economice Rusiei după anexarea peninsulei Crimeea, precum şi pentru finanţarea insurgenţei pro-ruse din estul Ucrainei.

Liderii europeni cel mai probabil vor extinde sancţiunile economice împotriva ruşilor. Însă, diplomaţii se tem că următorul preşedinte american va căuta să pună bazele unei relaţii mai apropiate între Moscova şi Washington.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri