INTERVIU. Jurnalist rus, despre expulzarea diplomaților: Rusia nu s-a așteptat la așa ceva

Data publicării:
rus

Anchetatorii britanici susţin, în continuare, că în spatele tentativei de asasinare cu neurotoxină a fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei lui nu poate fi decât statul rus. Dacă e aşa, e posibil ca Vladimir Putin să fi mers prea departe în pariul lui contra Vestului, se arată într-un comentariu din New York Times, care spune că cea mai mare vulnerabilitate a liderului rus e tocmai izolarea în plan diplomatic. La Moscova, în schimb, televiziunile vorbesc de zor despre duşmanii Rusiei şi despre cum poate chiar Marea Britanie e în spatele folosirii neurotoxinei. Digi24 a vorbit despre asta cu Maxim Trudolyubov, jurnalist Vedomosti şi comentator international New York Times.

Maxim Trudolyubov: „(Expulzările, n.r.) sunt un mesaj simbolic, dar un semnal foarte clar pentru Kremlin. În principiu, arată că Uniunea Europeană e capabilă să se adune şi să transmită un semnal, ceea ce nu e puţin lucru. Nu cred că Kremlinul s-a aşteptat la aşa ceva. Dar doar Kremlinul e preocupat de aşa ceva, pentru că publicul larg din Rusia nu vorbeşte despre aceste lucruri.

Reporter: Nu e, totuşi, neobişnuit? De regulă, Kremlinul se asigură că există ceva în plan extern asupra căruia oamenii să se concentreze, astfel încât să nu mai vadă problemele de acasă. Cum de nu se întâmplă asta acum?

Maxim Trudolyubov: Presa de stat continuă să spună, zi de zi, că Rusia e, practic, sub asediu. Probabil că lumea a obosit. Kremlinul a reuşit să-şi transmită mesajul şi multă lume a ajuns să creadă că America e duşmanul şi că şi Europa e duşman, practic. Dar toate acestea au fost eclipsate, oarecum, de nemulţumiri în plan intern. Se pare că nemulţumirile în plan intern devin tot mai ample. Probabil că e prea devreme, dar cred că tot acest discurs despre cum Rusia e sub asediu, care e folosit de ani de zile, devine tot mai slab şi tot mai puţin eficient, din câte se pare.

Interviul integral cu cu Maxim Trudolyubov va fi difuzat mâine, de la ora 21.30, într-un nou Dosar internaţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri